Ondernemersklankbord

Hotels verhuren nu kamers als werkplek

Werken in hotel

De horeca lijkt in deze coronacrisis uitgeblust in de touwen te hangen. Of in ieder geval: een fors deel ervan. Toch bestaan er net zo goed ondernemers die met opgeheven hoofd deze pittige tijden doorstaan. Waar het op neerkomt, is dat horecaondernemers de nodige flexibiliteit aan de dag leggen. “Wat ik een erg goed voorbeeld vind, zijn de hotels die hun lege kamers nu als werkplek verhuren”, reageert Fokke Hofman, horecaspecialist van het Ondernemersklankbord.

Ontsnappen uit het moeras dat coronacrisis heet, is zeker in kringen van horecaondernemers een behoorlijk pittige opdracht. Want ga er maar aan staan als je vanuit de overheid krijgt voorgeschreven dat je café- of restaurantdeur op slot moet draaien. Hofman heeft in zijn kwaliteiten als horecaspecialist van het Ondernemersklankbord menige bedrijfseigenaar voorbij zien komen. “Wat we hebben geleerd van de eerste crisis is dat er mogelijkheden bestaan tot afhalen en bezorgen. Dat zorgt in ieder geval voor een beetje lucht in de liquiditeitsverplichtingen. Wel is het zo: het bedrag dat wordt bijverdiend, wordt weer afgetrokken van eventuele coronasteun. Dus financieel schiet je er misschien niet veel meer op, maar het is een sympathiek gebaar richting klant”, oordeelt Hofman.

Scenario
Voor de cafébaas wiens nering hoofdzakelijk bestaat uit het serveren van bier en fris ontstaat misschien een minder gunstig scenario. “Als je geen kans hebt tot bezorgen of afhalen, terwijl de vaste lasten doorlopen, dan komt ook het moment dat je zo dapper moet zijn om een punt achter je bedrijf te zetten. Dat vergt een enorme moed, maar dat kan verstandiger zijn dan opgezadeld te worden met hoge schulden.”

Flexibiliteit
Het magische woord van nu is misschien wel flexibiliteit, reageert Hofman, zoals het hotel dat lege kamers verhuurt als werkplek. Hoeven mensen niet thuis op hun kroost te passen, maar kunnen ze ongestoord hun werk doen. “Zoek naar oplossingen. Wat ik ook een prachtig voorbeeld vind is het hotel dat een arrangement aanbiedt van een overnachting in combinatie met een diner bereid door een topkok. Die kok kan niet meer aan de slag in zijn eigen restaurant, maar kan zich wel verhuren aan een hotel.”

Wil je meer weten over hoe wij jou kunnen bijstaan? Vraag hier je persoonlijke klankbordtraject  aan voor onpartijdig advies.