Ondernemersklankbord

Is jouw organisatie wendbaar genoeg om met financiële tegenwind om te gaan?

Fred Nessen Ondernemersklankbord

In gesprek met OKB-adviseur Fred Nessen

Financiële tegenwind, elke ondernemer komt er mee in aanraking. Maar hoe houd je de koers recht en je balans positief? Hoe blijf je wendbaar? In de podcastserie De Ondernemers Gym geven adviseurs van het Ondernemersklankbord en experts uit het werkveld tips en trucs over hoe je dat je bedrijfsvoering financieel gezond krijgt en houdt en wat daar allemaal bij komt kijken.

 

Ondernemers vooruithelpen

Na ruim dertig jaar in het bankwezen, vindt Fred Nessen (69) het in 2012 wel mooi geweest. Tijdens een zoveelste reorganisatie overlegt hij samen met HR en biedt zichzelf aan als één van de ‘slachtoffers’ om vervolgens vervroegd uit te treden. Sindsdien is hij ex-werker, ‘met pensioen’ vindt hij klinken alsof hij niks meer doet. Dat is namelijk zeker niet het geval. Met zijn kennis en ervaring op financieel vlak helpt hij als adviseur van Ondernemersklankbord op vrijwillige basis ondernemers vooruit.

,,Na mijn vertrek bij ING ben ik eerst een tijd naar Frankrijk gegaan, om daar boven op een alp na te denken. Wie ben ik nou eigenlijk en wat wil ik nog met mijn leven? Ik besefte dat ik als eind vijftiger nog helemaal geen zin had om niets meer te doen. Een betaalde baan, dat hoefde niet meer, maar als ik nog wat voor de maatschappij zou kunnen betekenen, dan zou ik het niet laten. Anderen helpen, dat leek me wel wat. Ik heb gekeken naar Schuldhulpmaatje, maar dat voelde toch niet goed. Teveel malheur. Via een oude kennis bij de bank kwam ik in aanraking met Ondernemersklankbord. Een organisatie met een landelijk netwerk van adviseurs met veel ervaring uit het bedrijfsleven. De adviseurs delen vrijwillig hun expertise en geven onpartijdig advies aan ondernemers om hen vooruit te helpen. Met mijn jarenlange ervaring in het bankwezen en dan vooral rond ondernemerskredieten dacht ik een waardevolle toevoeging voor de club én voor ondernemers te zijn. Ik heb gebeld en mijn ervaring uitgelegd en kon direct aan de slag. Dat is nu alweer bijna tien jaar geleden.”

 

“Ik besefte dat ik als eind vijftiger nog helemaal geen zin had om niets meer te doen. Anderen helpen, dat leek me wel wat.”

 

financieel zwaar ondernemer

Financiële wendbaarheid

De meeste ondernemers werken met een doorgaans vrij gedegen financieel jaarplan, waarin ze de ambities en verwachtingen vastleggen en zo die stip aan de horizon hebben om na te jagen. Essentieel, maar eigenlijk niet genoeg, zo meent Fred. Het eerste wat hij doet als hij met ondernemers in gesprek gaat is kijken naar de financiële wendbaarheid.

,,Flexibiliteit in je bedrijfsvoering is essentieel in alle lagen van je bedrijf, maar in het bijzonder op financieel vlak. Het komt helaas te vaak voor dat ondernemers wel met een jaarplan werken, maar vervolgens niet meer bijsturen wanneer nodig. Met alle gevolgen van dien. Je moet in scenario’s kunnen denken. Best case, going concern en worst case. Het mooiweer-scenario is makkelijk, maar ga ook eens rekenen met dat je omzet 5% tegenvalt of je marges structureel onder druk staan. Kom je dan ook nog uit? En ben je ook dan nog flexibel en wendbaar? Als je bij de eerste storm al uit het lood slaat, is de onderneming simpelweg niet op orde. Als je elke twee, drie maanden checkt of je nog op koers zit kun je makkelijker bijsturen bij tegenslag. Dat wordt écht een heel stuk lastiger wanneer je dat pas aan het eind van je boekjaar doet. Het leven is onvoorspelbaar, er kan écht een hoop gebeuren in een jaar tijd.”

“Het mooiweer-scenario is makkelijk, maar ga ook eens rekenen met dat je omzet 5% tegenvalt of je marges structureel onder druk staan. Kom je dan ook nog uit?”

Stel de boekhouding niet uit

De adviseurs van Ondernemersklankbord houden ondernemers graag een spiegel voor zodat ze na afloop van het traject weer helder hebben wat goed gaat en vooral wat beter zou kunnen. Bijvoorbeeld op het gebied van marketing en hoe om te gaan met nieuwe trends om je producten zo goed mogelijk in de markt te zetten. Hoe je als startende ondernemer jezelf kunt voorbereiden op alles dat in de eerste jaren op je pad komt. Hoe je met je bedrijf verder kunt verduurzamen, of hoe je de boel financieel op de rit krijgt én houdt.

,,Veel ondernemers stellen de boekhouding het liefst uit. Ze stellen geen tijd te hebben, of vinden het gewoon echt niet leuk. Ondernemers willen het liefst focussen op het vakmanschap, maar het financiële overzicht houden is ook essentieel voor je ondernemerschap. Echt, ik snap dat je het leuker vindt om een tafel of stoel te maken dan om met belastingpapieren bezig te zijn, maar het hoort er echt bij. Net als inzicht hebben en houden in je energie-, personeel-, en huurkosten. Goed debiteurenbeheer en een reële persoonlijke vergoeding zijn twee andere prioriteiten en helpen je om de cashflow op orde te houden. Solvabiliteit is wendbaarheid en de belangrijkste stap om je bedrijf gezond te houden. We horen helaas nog té vaak van ondernemers dat ze eerder aan de bel wilden trekken, maar dit niet deden uit schaamte. Doodzonde! Het vragen van hulp op vlakken waar niet je hart ligt of waar je geen kennis van zaken hebt is geen teken van zwakte, maar juist een sterkte. Dat ik die hulp kan bieden om ondernemers vooruit te helpen is een groot goed en zolang ik bij kan blijven met wat er gebeurt in de wereld van financiën blijf ik het met veel plezier doen. Anderen helpen is een groot goed, écht met pensioen gaan kan altijd nog.”

(bron De Ondernemer)

 

podcast de ondernemersgym

Heb jij de zaakjes van je bedrijf financieel écht op orde? Veel ondernemers werken met een financieel jaarplan en houden daarbij de nodige buffers aan voor financiële tegenslagen. En dat is goed. Maar zorg jij ook dat je wendbaar bent, en herken je de meest gemaakte fouten rond geld? In de 8 delige podcastserie ‘De Ondernemers Gym’ gaat ondernemer Sara Monster namens Ondernemersklankbord in gesprek met expert Marissa Bonants om verder over dit onderwerp te praten. Samen helpen ze je om in drie stappen grip op je geldzaken te krijgen en te houden.

podcast voor ondernemers

 Luister jij podcastserie De Ondernemers Gym mee?!