Ondernemersklankbord

Je bedrijf verkopen? Hier moet je op letten

hulp bij het verkopen van je onderneming

6 stappen bij het verkopen van je onderneming

Is jouw bedrijf lekker op dreef? Ga zo door, zou je zeggen. Maar dit kan ook een goed moment zijn om te verkopen. Bijvoorbeeld om je energie in een nieuwe onderneming te steken of een andere droom na te jagen. Je bedrijf verkopen is een grote stap, ook emotioneel gezien. In deze blog helpen we je in 6 stappen op weg met de verkoop van je bedrijf.

 

1.           Het grote besluit

De verkoop van je bedrijf moet een weloverwogen beslissing zijn. Stel je zelf een aantal vragen die je op weg kunnen helpen. Waarom wil je je bedrijf verkopen? En wat levert het je op? Wat zijn je plannen na de verkoop? Waar haal je inkomsten uit? Je bedrijf verkopen is een ingewikkelde stap, dus zet de voor- en nadelen voor jezelf op een rij zodat je goed weet waar je aan begint en wat de gevolgen zijn. In de volgende stap ga je hier verder mee aan de slag. Als je hebt besloten om over te gaan tot verkoop kun je misschien best wat hulp gebruiken. Heb je begeleiding nodig bij het verkopen van je bedrijf? De adviseurs van OKB kunnen jou hierbij helpen tijdens een klankbordtraject.

 

2.           Je bedrijf verkoopklaar maken

Wanneer je je bedrijf wilt verkopen, moet je het eerst verkoopklaar maken. Dit doe je door kritisch te kijken naar de interne organisatie, juridische structuur, financiën en het management. Door deze aspecten te optimaliseren wordt jouw bedrijf aantrekkelijker voor een koper. Ook het maken van een overdrachtsplan behoort tot het verkoopklaar maken van je bedrijf. Hierin vermeld je voor jezelf welke stappen je gaat zetten voor het succesvol verkopen van je bedrijf. Lees hier op de website van de KVK meer over het verkoopklaar maken van je bedrijf.

 

3.           De waarde bepalen

Nu is het tijd om de waarde van je bedrijf te bepalen en een verkoopmemorandum op te stellen. Bij het bepalen van de waarde spelen verschillende factoren mee. Een koper is niet alleen geïnteresseerd in de cijfers, ook de verwachtingen voor de toekomst en ‘goodwill’ spelen mee. Hierover kun je veel lezen in dit artikel van de KVK.

 

‘Verkoop niet alleen je bedrijf; verkoop het verhaal, de visie en de potentie. Het zijn niet alleen cijfers op papier, maar de belichaming van hard werken, visie en doorzettingsvermogen.’ 

 

4.           Een koper zoeken

Wanneer de potentiële koper zich niet binnen het bedrijf of de familie bevindt, zijn er allerlei manieren om een koper te vinden. Een brancheorganisatie kan helpen of je kunt het bedrijf aanbieden via databanken. Heb je een mogelijke koper gevonden? Dan ontvangt deze het eerder opgestelde verkoopmemorandum waarin heel veel informatie staat over de geschiedenis van het bedrijf, de structuur, de financiële situatie en de waarde.

Om je bedrijf voor te bereiden op de verkoop maak je het verkoopklaar. Vind hier 6 handige stappen.

5.           Onderhandelen

In deze fase vindt de onderhandeling plaats. De voorwaarden, prijs en andere belangrijke afspraken worden hier besproken en vervolgens vastgelegd in een intentieverklaring. Uiteindelijk wordt dan de verkoopovereenkomst getekend door beide partijen.

 

6.           De formele overdracht

Nu volgen de formele zaken, zoals de aanpassing van de KVK-inschrijving, het voorbereiden van de laatste belastingaangiften en het betalen van de koopsom. Daarna trek jij je terug uit de boekhouding en kan je op zoek naar nieuwe uitdagingen en dromen of genieten van welverdiende rust.

 

 

podcast voor ondernemers

Luistertip! Hoe blijf je als ondernemer in beweging om je bedrijf zo fit mogelijk te houden? Elke aflevering een nieuw thema en expert die met OKB in gesprek gaat. Luister podcastserie De Ondernemers Gym