Voor jezelf beginnen: kies de juiste rechtsvorm voor je bedrijf
Eenmanszaak, VOF of BV?
Begin je als ondernemer, dan komt er veel op je af. Je moet de markt verkennen, een naam en een rechtsvorm kiezen. Welke rechtsvorm bij jouw bedrijf past hangt van allerlei factoren af. OKB kan jou helpen bij het kiezen voor een geschikte rechtsvorm van je bedrijf. Alvast meer weten? Hier lees je alles over het kiezen van een rechtsvorm.
Waarom een rechtsvorm kiezen
Waarom moet je een rechtsvorm kiezen? Als je begint met ondernemen bepaal je door het kiezen voor een juridische vorm onder andere wie er aansprakelijk wordt gesteld voor belastingverplichtingen en schulden. Sommige rechtsvormen hebben rechtspersoonlijkheid (de bv, nv, vereniging, coöperatie en stichting). Dit betekent dat jij met jouw privévermogen niet aansprakelijk gesteld wordt voor bijvoorbeeld schulden van je bedrijf. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid (de eenmanszaak, vof, cv en maatschap) is dat meestal wel zo.
In 4 stappen richting een geschikte rechtsvorm
Het kiezen van de juiste rechtsvorm kan best lastig zijn en elke rechtsvorm kent zowel voor- als nadelen. Laat je hierover altijd goed informeren, bijvoorbeeld bij de Kamer van Koophandel. De adviseurs van OKB kunnen jou ook helpen bij het kiezen van de beste rechtsvorm voor jouw bedrijf.
#1 Hoe zit het met de aansprakelijkheid?
Bij een vof of eenmanszaak ben je persoonlijk met je privévermogen aansprakelijk voor de schulden die jouw bedrijf maakt. Dat kan vervelend zijn omdat er beslag kan worden gelegd op jouw bezit en dat van je partner. Bij het kiezen van een rechtsvorm is het dus van belang om hier goed over na te denken.
#2 Werk je alleen of samen?
Als je alleen start met ondernemen, dan is de eenmanszaak of vof een goede optie. Werk je samen met anderen dan kun je denken aan een bv, nv of coöperatie. Verderop in dit artikel lichten we enkele rechtsvormen uitgebreider toe.
#3 Wat is het voordeligst voor de belasting?
Als zelfstandige betaal je belasting. Bij een eenmanszaak of vof betaal je inkomstenbelasting. Ook heb je in dit geval soms recht op extra belastingvoordelen. Bij een bv betaal je vennootschapsbelasting en dividendbelasting. Dit klinkt wellicht ingewikkeld, maar door goed in deze materie te duiken kun je erachter komen wat in jouw situatie het meest voordelig zal zijn. De OKB-adviseur kan je hierbij helpen!
#4 Met welke oprichtingseisen heb je te maken?
Elke rechtsvorm heeft andere oprichtingseisen. Zo hoef je voor het oprichten van een eenmanszaak of vof geen startkapitaal te hebben en kun je gewoon zelf naar de KVK gaan om je in te schrijven. Andere rechtsvormen dienen via een notaris opgericht te worden én hiervoor kan het zijn dat je startkapitaal nodig hebt.
Een overzicht van de belangrijkste rechtsvormen
Er bestaan veel soorten rechtsvormen. Hieronder vind je een lijstje met een korte uitleg van elke rechtsvorm en de voor- en nadelen.
- Eenmanszaak
De eenmanszaak is de meest voorkomende bedrijfsvorm. De eenmanszaak richt je eenvoudig op door je bedrijf in te schrijven bij de KVK. Bij deze rechtsvorm heb je als starter de meeste belastingvoordelen. Het enige nadeel is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent als je bedrijf schulden maakt.
- Vennootschap onder firma (vof)
Als je samen met andere ondernemers gaat werken dan is de vof een goede optie. De vof bestaat uit vennoten die allemaal iets inbrengen. Dat kan geld zijn, maar ook goederen of arbeid. Je hebt geen startkapitaal nodig. Wel ben je met je privévermogen aansprakelijk bij schulden.
- Besloten vennootschap (bv)
Een bv richt je op wanneer je met meerdere aandeelhouders aan het werk gaat. De verschillende aandelen vormen samen het kapitaal van de bv en zijn in handen van de aandeelhouders. In principe zijn de aandeelhouders ook de bestuurders van het bedrijf. Soms heeft de bv een raad van commissarissen die het bestuur in de gaten houdt.
- Naamloze vennootschap (nv)
Bij een nv is het kapitaal net als bij de bv verdeeld in aandelen, maar bij de nv zijn er naast de aandelen op naam ook vrij verhandelbare aandelen. Het minimumbedrag van het aandelenkapitaal is € 45.000.
- Commanditaire vennootschap (cv)
Binnen de commanditaire vennootschap werken de vennoten samen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen beherende en stille vennoten (commanditair). De stille vennoten zijn alleen financieel betrokken. Ze doen geen beheer of handelingen vanuit de cv. Bij schulden zijn de beherende vennoten voor 100% aansprakelijk.
- Maatschap
Bij een maatschap werken de zogenaamde ‘maten’ samen. Het verschil met de eenmanszaak, is dat bij deze rechtsvorm elke maat iets inbrengt (geld, goederen of arbeid). De winst wordt verdeeld en de aansprakelijkheid is gelijk voor elke maat).
- Vereniging of stichting
Het doel van een stichting is het realiseren van een ideaal. Een vereniging wordt meestal opgericht om samen activiteiten te ondernemen. De stichting of vereniging mag winst maken, maar deze moet ten goede komen aan het doel.
Op de KVK-website vind je een handig overzicht van de verschillen tussen de rechtsvormen.
Wil je meer weten?
OKB helpt ondernemers vooruit en biedt ondersteuning aan ondernemers uit midden- en kleinbedrijf. Van starters tot bestaande bedrijven die vastlopen of willen groeien. Het klankbordtraject biedt 6 maanden lang persoonlijke begeleiding van een ervaren OKB-adviseur. Deze kan jou ook helpen bij het formuleren van concrete doelen. Nu dit jaar kosteloos voor ondernemers. Vraag nu je klankbordtraject aan.
Leestip: lees ook de ondernemerstips van Hub van Heur