Ondernemersklankbord

De jaarwinst van je bedrijf verhogen?

met de 3 bespaartips kun je de jaarwinst verhogen

Ontdek 3 tips om kosten te besparen

Als ondernemer is het goed om je zo nu en dan af te vragen waar je zou kunnen besparen. Heb jij de controle over je inkomsten en uitgaven? Maak je niet te veel kosten en geef je niet onbewust geld uit aan zaken die jou niets opleveren? Je wilt uiteindelijk onderaan de streep natuurlijk zoveel mogelijk winst overhouden. De adviseurs van OKB kunnen samen met jou kijken hoe je geld zou kunnen besparen. Wil je direct aan de slag? Hier laten wij je 3 tips zien om op een eenvoudige manier geld te besparen, zonder grote aanpassingen.

1. Een kritische blik op kosten en uitgaven

Eigenlijk begint alles met het op orde brengen van je administratie. Als de administratie een grote berg van onoverzichtelijk papierwerk is, dan krijg je heel moeilijk overzicht van al je uitgaven. Het is verstandig om allereerst een helder beeld te krijgen van alles dat je uitgeeft. Download een overzicht van alle uitgaven van de afgelopen 3 maanden en categoriseer deze. Maak een map voor vaste kosten, variabele uitgaven en investeringen. Ga vervolgens na welke uitgaven hiervan echt iets opleveren (nu of in de toekomst) en welke je misschien zó weg kan strepen. Zo kun je ook je marketinguitgaven kritisch bekijken en bijvoorbeeld al je lopende abonnementen. Veel ondernemers hebben allerlei abonnementen voor handige tools, apps, programma’s en meer. Misschien weet je niet eens meer waar je elke maand geld aan uitgeeft. Per stuk zal het opzeggen van zo’n abonnement misschien niet enorm veel opleveren. Maar alles bij elkaar kun je al gauw heel wat besparen door na te gaan welke abonnementen je nu écht nodig hebt en te onderzoeken waar bijvoorbeeld gratis alternatieven voor geboden worden. Heb je moeite om je administratie op orde te brengen? Laat een adviseur van OKB meekijken!

Investeren is goed, mits je dit verstandig doet

Investeren is goed, mits je dit verstandig doet.

2. Een oog op de toekomst: slim investeren

Investeren is goed, mits je dit verstandig doet. Ga niet zomaar overal geld in stoppen, maar kies voor doelen waar je echt de vruchten van zal plukken over een tijdje. Maak dus een plan en formuleer jouw doelen voor de kortere en langere termijn en ga na welke acties jou kunnen helpen om deze te bereiken. Heb je bijvoorbeeld personeel nodig? Of wil je een taak uitbesteden? Doen, als dat nodig is! Of wil je een advertentie plaatsen op sociale media? Ook dat kan een slimme investering zijn. Ga bewust om met dit soort keuzes.

3. Werk zo efficiënt mogelijk

Niet iedereen is een kei in efficiënt werken. Iedereen heeft ook zo zijn eigen manieren van werken. Maar wist je dat je door jouw dagen efficiënt en slim in te delen werkelijk geld kunt besparen?

–        Door bijvoorbeeld taken te delegeren waar jij zelf minder goed in bent en zaken te automatiseren bespaar je tijd. Stel dat jij bijvoorbeeld erg slecht bent in de administratie en je zit hier elke week of maand uren aan te zwoegen, dan kun je overwegen om een ander deze taak te laten uitvoeren, zodat jij je weer op andere zaken kunt focussen. Bekijk welke activiteiten je zou kunnen automatiseren. Denk aan boekhouding, e-mails beantwoorden en social media. Door verschillende dingen te standaardiseren heb je hier op dagelijkse basis veel minder werk aan en kost alles uiteindelijk minder tijd.

–        Het kan heel handig zijn om niet als een kip zonder kop je to-do-list te gaan afwerken op de maandagochtend, maar je planning slim te categoriseren. Bijvoorbeeld al je administratietaken doe je op maandag. Op dinsdag werk je je email bij, woensdag staat in het teken van sales en acquisitie en donderdag besteed je aan het schrijven van blogs en social media. Door je planning op die manier in te delen kun je veel efficiënter en productiever zijn en hoef je niet steeds te schakelen tussen verschillende activiteiten.

–        Nog een fijne manier om efficiënter te kunnen werken? Zorg voor vaste mappen op je computer waar je je bestanden zorgvuldig in ordent. Zo kun je alles eenvoudig vinden en ben je niet onnodig tijd kwijt aan het zoeken naar dat ene document.

Misschien klinken deze zaken als een grote opgave. Toch is het een investering die uiteindelijk tijd en geld kan opleveren. Het is het dus meer dan waard! Hulp nodig bij het op orde brengen van de administratie of behoefte aan tips om slim te investeren? De adviseurs van OKB kunnen jou helpen om op een slimme manier geld te besparen.

 

 

Ondernemerstips van Ruud Pruijsten-Timmermans

Leestip: lees ook de ondernemerstips van Ruud Pruijsten-Timmermans