Ondernemersklankbord

Feedback van OKB-adviseurs zeer waardevol

Jiske Kiers en Kirsten Vreugdenhil van Werkse!:
“Feedback van OKB-adviseurs zeer waardevol”

Eind januari ontkurkten Jiske Kiers en Kirsten Vreugdenhil van Werkse! een fles (alcoholvrije) champagne. Aanleiding voor dit feestelijke moment was het winnen van de Werkinnovatie Prijs. Met het Delftse initiatief ZorgHub sleepten zij een startkapitaal van één miljoen euro binnen. De jury liet weten onder de indruk te zijn van het businessplan van ZorgHub. “Een bedankje aan het Ondernemersklankbord is daarom zeker op z’n plaats”, vindt Jiske, “want de input van adviseur Piet Ruigrok was echt van grote waarde.”

Brancheorganisatie Cedris en Start Foundation hebben de Werkinnovatie Prijs in het leven geroepen om werkgelegenheid voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te stimuleren. Maar liefst 62 sociale bedrijven dienden in 2020 een plan in en daarvan werden tien inzendingen geselecteerd voor de volgende ronde. Deze initiatieven kregen €10.000 om een businessplan uit te werken. ZorgHub was een van die tien finalisten.

Reguliere baan
Kirsten vertelt hoe het idee voor ZorgHub tot stand kwam. “Acht sociale partners in Delft, waaronder Werkse!, hebben zich als doel gesteld om in 2023 het aantal bijstandsgerechtigden te halveren. We ontdekten dat vrouwen en 55-plussers oververtegenwoordigd zijn in de groep langdurig bijstandsgerechtigden. Zij doen vaak al vrijwilligerswerk in de zorg, maar voldoen niet aan alle eisen om daar een reguliere baan te vinden. ZorgHub is daarop het antwoord: wij leiden deze mensen op en plaatsen ze in de zorg.” Jiske en Kirsten leggen uit dat zorgorganisaties bij ZorgHub een abonnement kunnen afsluiten voor ondersteunende taken, zoals hulp in huis of tuin, vervoer naar het ziekenhuis en gezelschapsactiviteiten. Jiske: “Daarmee is het ook een antwoord op de huidige problemen in de zorg. Zorgprofessionals ervaren een hoge werkdruk en het is lastig om goed nieuw personeel te werven. Ook vrijwilligers zijn niet altijd makkelijk te vinden.”

Stevig businessplan
Het plan stond als een huis, maar om mee te dingen naar de Werkinnovatie Prijs was er een stevig businessplan nodig. Op zoek naar informatie daarover stuitte Kirsten toevallig op het Ondernemersklankbord. Ze besloot om eens te bellen en te vragen of OKB iets voor de initiatiefnemers van ZorgHub kon betekenen. “Vanaf dat moment ging het snel”, herinnert ze zich. “We hebben meteen een eerste afspraak gemaakt en met adviseur Piet Ruigrok het hele plan doorgenomen. Hij heeft het plan ook nog eens voorgelegd aan twee andere OKB-adviseurs en dat leverde een flinke hoeveelheid waardevolle feedback op.”

Puntentelling
Jiske vertelt dat Piet onder meer adviseerde om het plan wat minder gedetailleerd te maken. “Door sommige zaken eruit te laten en andere onderwerpen in de bijlage te zetten, werd het plan een stuk leesbaarder. Ook zijn hulp bij het maken van financiële doorrekeningen was meer dan welkom. Hij keek bovendien kritisch naar de puntentelling van de jury en adviseerde ons op basis daarvan om bepaalde onderdelen van het plan juist meer aandacht te geven.” Jiske en Kirsten vinden het moeilijk om achteraf in te schatten of ze zonder de hulp van OKB ook de prijs in de wacht hadden gesleept. “Dat zullen we nooit weten, maar zeker is wel dat Piet en zijn collega-adviseurs veel voor ons hebben betekend. Het was ook gewoon fijn samenwerken: heel vlot, persoonlijk en laagdrempelig.”

Met de mooie geldprijs op zak, kan ZorgHub nu echt stappen zetten. Het geld wordt gebruikt om geselecteerde kandidaten op te leiden: in vier weken tijd volgen zij praktijk- en theorielessen. Jiske: “In april start het eerste klasje met zeven kandidaten en zij beginnen dan op 1 mei aan hun nieuwe baan. En daar kijken ze echt naar uit. Een baan is meer dan alleen een inkomen. Het gaat ook om sociale contacten, voldoening en zelfstandigheid. Het is mooi dat we met ZorgHub daaraan kunnen bijdragen.”