Ondernemersklankbord

Adviseur stelt zich voor

Nadat ik eerst een paar jaar een recruitment en horeca advies consultancy gerund had in Dubai en mijn man voor een grote hotelketen werkte, zijn we in 1999 in het diepe gesprongen en een eigen bedrijfje gestart. Eerst een fabriekje waar we producten zoals brood, gebak maar ook verse pasta en ijs produceerden op bestelling voor de meeste 5 sterren hotels, koffieshop ketens, een paar luchtvaarmaatschappijen en voor ons eigen ‘Grand café’ restaurant concept wat we uiteindelijk gefranchised hebben. Mijn man en ik hadden de verantwoordelijkheden binnen het bedrijf goed opgedeeld zodat we elkaar niet voor de voeten liepen. Ik was verantwoordelijk voor het financiële en personeelsbeleid terwijl mijn man o.a. het operationele gedeelte en de marketing onder zich had.

Ondernemen in Dubai betekent in 90% van de gevallen met mannen werken en onderhandelen. In de meeste gevallen werd ik als volwaardig partner geaccepteerd maar soms wilden ze toch liever de hand van een man schudden dus het kwam goed uit dat mijn man en ik vaak samen aan tafel zaten. Doordat er zoveel culturen in Dubai werken en zakendoen leer je al snel bepaalde situaties in te schatten. Elke cultuur heeft een eigen manier van werken. Zo hebben wij een aantal grote deals met een simpele handdruk gesloten i.p.v. ellenlange contracten. Die handdruk geef je niet zomaar en betekent hetzelfde als een getekend contract. Het gaat dus veel meer om vertrouwen, wie je bent en waar je voor staat.

Ik krijg de vraag of ik het als vrouwelijke adviseur anders ga doen dan mijn mannelijke collega’s. Uit ervaring weet ik dat een management team waarin zoveel mannen als vrouwen zitten vaak betere resultaten behaalt. Vrouwen zijn minder impulsief, kijken meer naar de lange termijn en hebben denk ik meer empathie. Samen sterk dus! Je ziet dat er ook bij veel familiebedrijven in Nederland steeds vaker een vrouw aan de top staat.
Het zou mooi zijn als deze verhouding uiteindelijk ook binnen het OKB gerealiseerd wordt.