Ondernemersklankbord

Annelot Robert, ondernemer Zwemschool Henk Buck: ‘Het klankbordtraject heeft me goed geholpen bij de bedrijfsovername’

Annelot Robert heeft met ingang van 1 januari 2018 de zwemschool van Henk Buck overgenomen. Bij deze zwemschool gaf ze vanaf 2004 al op parttime basis zwemlessen aan kinderen. Drie jaar geleden is ze fulltime in dienst van het bedrijf gekomen met de bedoeling om de zwemschool over te nemen. Voor de bedrijfsovername hebben Annelot en Henk de tijd genomen en over een lange periode gesprekken met elkaar gevoerd. Voor de zakelijke aspecten, die bij een overname komen kijken, hebben ze allebei naar tevredenheid hun eigen klankbordtraject gevolgd.

De particuliere zwemschool is werkzaam in de regio Den Haag en Westland en leidt kinderen tussen de 5 en 7 jaar op voor Zwem-ABC. De zwemlessen worden zeven dagen per week aan kleine groepjes van maximaal vijf leerlingen gegeven. Er is dus veel aandacht per kind. De zwemschool heeft 550 leerlingen en beschikt over 14 HBO-gediplomeerde zweminstructeurs.

Zakelijke kant

Een goede werkrelatie tussen Henk en Annelot en eenzelfde visie over voortzetting van de zwemschool in de toekomst hebben tot de overname geleid. Daar heeft wel voor ieder van hen een apart klankbordtraject aan ten grondslag gelegen.

“Henk en ik zijn allebei mensen van de praktijk. Over de zakelijke kant van een onderneming had ik niet veel kennis. Daar ga je meer over nadenken bij een overname”, zegt Annelot Robert. “Door de gesprekken met elkaar wisten we dat we voor het zakelijke aspecten hulp moesten inschakelen. Henk kwam op een gegeven moment met het Ondernemersklankbord aan, waar hij een adviseur had. Hij raadde mij aan om dat ook te doen.”

Meer ondernemer dan werknemer

Adviseur Axel van der Zijden, een generalist met ervaring als algemeen directeur van verschillende bedrijven, heeft voor Annelot blootgelegd dat ze geen werknemer in het onderwijs meer is, maar ondernemer. Daar hoort ook acquisitie en marketing bij. Want, waar en hoe werf je kinderen voor de zwemschool? En hoe hou je de leerlingen twee jaar vast?

Ook voor het thuisfront kan het starten van een onderneming consequenties hebben. “Ze heeft een huis met een hypotheek en een partner en gezin met kinderen. Je wilt niet dat het huis voor de onderneming wordt ingezet en haar gezin er aan onderdoor gaat”, zegt de adviseur. “Daarvoor heb ik haar onder andere de voor- en nadelen van de verschillende ondernemersvormen toegelicht en zij heeft uiteindelijk voor een eenmanszaak gekozen.”

‘Van het hele klanbordtraject met alle adviezen heb ik veel geleerd en heb daar nog dagelijks baat bij.’

Financieel inzicht

Voor de bedrijfsvoering is eveneens een goede administratie en financieel inzicht nodig. Een zwager van Annelot heeft in het overnametraject een financiële opzet met omzet en kosten gemaakt en een overnameprijs bepaald. De adviseur heeft een voorzet voor twee administratiekantoren gedaan, waarvan er een is gekozen. De accountant van dat kantoor heeft toen een diepere berekening voor onderbouwing van de overnamesom gemaakt. Op advies van Axel heeft de accountant bij onderhandelingstraject tussen Annelot en Henk geholpen.

“De vier gesprekken die ik in zes maanden met de adviseur heb gehad, heb ik als prettig en heel persoonlijk ervaren. Vooral het belichten van de zakelijke kanten van het ondernemerschap”, aldus de ondernemer. “Bovendien vind ik het Ondernemersklankbord een bijzondere constructie met zoveel expertise op alle gebied, waar je zo gebruik van kunt maken.” Ze toont zich hiermee een goede ambassadrice voor het Ondernemersklankbor