Ondernemersklankbord

Ondernemersklankbord helpt startende initiatieven op weg

Ondernemersklankbord helpt startende initiatieven op weg
Vanuit de bijstand startte Barbara de Groot (65) De WasTas, een wasserij voor bedrijven en particulieren in Almere-Haven. Van kleinschalig buurtproject groeide het in enkele jaren uit tot een bloeiend bedrijf. Ondernemersklankbord (OKB) Flevoland bood ondersteuning op meerdere punten van het traject.
Een kleine wasserij annex sociale ontmoetingsplek in de Gouwen (Almere). Opgezet in 2016 door Barbara met een oud-collega, nadat zij twee jaar daarvoor op haar werk boventallig was geworden. Omdat De WasTas al snel uit zijn jasje barstte, nam Barbara in 2019 afscheid van de sociale buurtfunctie, en niet veel later ook van haar compagnon.

Samen sparren, zelf beslissen

“Ineens was ik een eenmanszaak”, zegt Barbara. “Want mijn toenmalige zakenpartner en ik wilden niet langer met elkaar verder. Nou heb ik zelf alleen mijn lagere school afgemaakt, dus vroeg ik het Ondernemersklankbord erbij om eens met me mee te kijken. Wat was ik waard als bedrijf? Wat waren mijn mogelijkheden? Met OKB-adviseur Henk Smeeman was alles bespreekbaar, hij was een echt klankbord voor mij! Hij liet voortdurend zien hoe iets zou kúnnen, maar ik moest wel zelf alle keuzes maken. En dat is goed gelukt allemaal: De WasTas is gigadruk en ik ben ontzettend trots.”

Hulp op meerdere punten van ondernemerschap

Adviseur Henk Smeeman: “In feite hebben we op alle terreinen van de bedrijfsvoering wel wat voor Barbara kunnen betekenen. Met een bedrijfsplan, de juridische afhandeling met haar compagnon, en met een regeling rondom haar lening. Maar ook: hoe kan het professioneler? Hoe communiceer je naar buiten? Welke kant wil je op met je bedrijf? Inmiddels is alles keurig voor elkaar. Met moderne apparatuur, veel mooie klanten en er zit geen enkele schuld in de onderneming. Vooralsnog draait ze nog voornamelijk op vrijwilligers. En de vraag is nu: professionaliseren of verkopen?”

Gezamenlijk het traject doorlopen

“Ongelooflijk knap om van zo’n buurtinitiatiefje een goed draaiend bedrijf te maken”, vervolgt Smeeman. “Over het algemeen is er voor dit soort kleinere ondernemingen nauwelijks belangstelling. Zo hoef je van een bank geen bedrijfsbegeleiding te verwachten, die willen alleen hun geld terug. Het Ondernemersklankbord biedt dan echt uitkomst. We helpen mensen op weg, kunnen bemiddelen en op verschillende punten adviseren en bijstaan. Natuurlijk moet het wel een beetje klikken tussen de ondernemer en de OKB-adviseur, maar dat zat in ons geval wel goed. We hebben een prachtig traject doorlopen samen.”