Ondernemersklankbord

Interview met Hendrik Kroeze

Even voorstellen: Hendrik Kroeze, bestuurslid OKB

Leeftijd 62 jaren, oud-partner bij BDO accountants/adviseurs waar ik heb gewerkt van 1974- 2013.
Op diverse kantoren in binnen- en buitenland, waarvan de laatste 20 jaren in Utrecht.
In al die jaren heb ik het bedrijfsleven goed leren kennen.

 

Waarom bij OKB

Na mijn ‘pensionering’ vond ik mij ‘te jong’ om achter de geraniums verder te gaan.
Ook tijd om na al die goede jaren nu ook onbetaald op andere wijze iets voor de  maatschappij te betekenen. Naast een aantal bestuurlijke vrijwilligersbanen heb ik in 2013 gesolliciteerd voor het adviseurschap bij OKB. Mijn praktische ervaring bij het MKB zou misschien van pas komen, zo dacht ik. Dat bleek te kloppen, waarna ik een aantal jaren adviseur ben geweest bij OKB midden-Nederland. Nuttig werk met ondernemers, maar met name ook de periodieke gesprekken en contacten met de mede-adviseurs vond ik inspirerend. Dat zijn leeftijdsgenoten met ervaringen in andere branches, persoonlijke (levens) geschiedenissen, gewoon gezellig en interessant.
Er kwam op enig moment vraag naar een financiële man in het bestuur. Regiovoorzitter Anton Hopmans attendeerde mij daarop. Het bestuur was net door een soort crisis gegaan, begreep ik later.
Maar daar had ik niet zoveel van meegekregen, ik was gewoon geconcentreerd in mijn regio op de ondernemers. Zo zit ik nu in het bestuur. Een goed team, zo ervaar ik dat, no nonsense sfeer met Robert, Cees, Frank (als directeur) en Joyce. Eerder ook Jan Muller, die helaas naar Australië is vertrokken. Ik heb goed zicht gekregen op het werk in Den Haag.  Kleine groep die met veel inzet 300 vrijwilligers/adviseurs begeleidt/te woord staat. Zaken zijn organisatorisch en financieel op orde, althans voor dit moment.
De bedoeling is om de zaken ook voor de toekomst goed te houden. En dat gaat uiteraard niet vanzelf. Het bestuur heeft daar mét Frank aandacht en verantwoordelijkheid. Contacten met ministerie, VNO, andere eisen aan adviseurs, regio’s enzovoorts.

 

Wat inspireert jou?

Ik houd van werken in kleine groepen, met dezelfde focus en energie.
Met prettige mensen om mij heen.
Ik moet me daarbij zelf nuttig kunnen maken.

 

Hoe zie je de toekomst van OKB?

Ik vind het OKB een geweldig voorbeeld van wat ik noem ‘publiek/private samenwerking’.
Een grote groep vrijwilligers, met veel kennis en ervaring, die na de actieve loopbaan zich inzetten voor de maatschappij. Met hulp van een klein beetje subsidie van EZ ‘verdient’ OKB een veelvoud voor diezelfde maatschappij terug. Een mooi voorbeeld van Rutte’s participatiemaatschappij.
Ik hoop nog een tijdje mee te werken om dát OKB in stand te houden !

 

Hartelijke groet,
Hendrik