Ondernemersklankbord

Interview met ondernemer Pascal van Paco Horse Products en OKB-adviseur Paul

Geholpen ondernemer Pascal

Als ondernemer sta je er vaak alleen voor. Een sparringpartner die af en toe zijn ongezouten mening geeft kan dan heel fijn zijn. Toen Ondernemer Pascal Klein Kalvenhaar hoorde van het klankbordtraject van Ondernemersklankbord twijfelde hij dan ook geen moment. Hij nam contact op met adviseur Paul en het klikte meteen.

Hoe ben jij met Ondernemersklankbord in aanraking gekomen Pascal?
Pascal: “Ik laat mijn marketing en website door een marketeer verzorgen waarmee ik veel samenwerk. Hij vertelde me dat hij eens in de maand met iemand samenkwam om te sparren en ideeën te bespreken. Dat was Paul. Ik heb zijn contactgegevens gekregen en heb direct contact opgenomen, want ik miste dat ook. Ik ben zelfstandig ondernemer en doe dit alleen. Ik heb heel veel ideeën en er zit heel veel in mijn hoofd, maar het is weleens goed om een ongezouten mening te krijgen van iemand anders. Iemand die vraagt: “Heb je hieraan gedacht? Heb je dat ook meegenomen in je beslissing?” Dat miste ik een beetje. Maar als je net begint zit het er gewoon nog niet in om iemand in te huren tegen een hoog uurtarief. Daarnaast vond ik ook het initiatief van het Ondernemersklankbord heel mooi.
Omdat de marketeer waar ik mee samenwerk zo tevreden was over Paul, wilde ik ook graag met Paul in contact komen. Het klikte meteen. Het eerste traject van 6 maanden zit er inmiddels alweer op en we zijn nu de tweede 6 maanden ingegaan.”

Hoe lang ben je al ondernemer?
Pascal: “Officieel ben ik in 2013 met Paco Horse Products begonnen. Dit deed ik naast mijn baan bij het bedrijf waar ik toen werkte. Toen zij de stekker uit het bedrijf trokken en ik een nieuwe baan vond kon ik geen focus meer op Paco Horse Products leggen. Ook dit bedrijf trok op een gegeven moment de stekker eruit. Vanaf dat moment ben ik er vol voor gegaan. Ik vind mezelf dus pas echt een ondernemer sinds 2016.”

Wat vind je het leukste van ondernemen?
Pascal: “Het hele spel van ondernemen. Er komt onwijs veel bij kijken. Het allermooiste vind ik wanneer een groot traject is afgerond en ik bij de oplevering zie dat alles klopt en samenvalt. De klant heeft gedaan wat hij moest doen en ik heb gedaan wat ik moest doen. Samen staan we met een brede lach het resultaat te bekijken. Vervolgens maken we foto’s met de fotograaf voor de website. Dat is de kers op de taart. Zo hadden we laatst klanten met wie we het goed konden vinden. We hebben het traject afgerond met een barbecue. Dat was super en het geeft ontzettend veel voldoening. Daar doen we het voor!”

Waarom heb je besloten om je bij Ondernemersklankbord aan te sluiten als adviseur, Paul?
Paul: “Ik werd getipt door iemand die al bij het Ondernemersklankbord was aangesloten. Hij heeft me benaderd voor een gesprek met de regiovoorzitter en adjunct regiovoorzitter. Door dit gesprek kreeg ik interesse en dat heb ik gelijk met hen gedeeld. Tot slot heb ik een intakegesprek met een recruiter gehad.”

Paul, jij bent zelf ook ondernemer geweest. In wat voor bedrijfstak heb je gewerkt?
Paul: “Ik ben begonnen bij de ING, dat heette toen nog de NAB-bank. Daarna ben ik als docent Economie en Recht en Marketing in het onderwijs terecht gekomen.
Later heb ik samen met mijn broer het familiebedrijf van mijn ouders overgenomen. Dit was een schilder- & glasbedrijf in Zwolle. Mijn broer en ik hebben dit uitgebreid naar andere vestigingen in Hoogeveen, Raalte en Dronten. We zijn wat breder in de markt gaan zitten en hebben de structuur van het bedrijf veranderd. Bij het openen van meerdere vestigingen moet je gaan werken met bedrijfsleiders. Het was onder andere aan mij de taak om de vestigingsleiders te begeleiden.
Ik heb dit bedrijf precies 25 jaar samen met mijn broer gehad en daarna hebben we het verkocht aan 2 toegewijde medewerkers binnen ons bedrijf.”

Met die kennis kun je als adviseur veel informatie overbrengen! Hoe vind je dat?
Paul: “Dat is ontzettend leuk. Alle facetten van mijn carrière komen weer terug. Ik heb zelf de HEAO gedaan en in de avonduren mijn onderwijsbevoegdheid gehaald. Door de combinatie van een HBO-studie en onderwijsbevoegdheid, kon ik lesgeven. Daarna was ik natuurlijk ondernemer en nu valt alles weer samen. Dat is heel mooi!”

Op welke manier gebruik je die onderwijservaring tijdens het adviseren van ondernemers?
Paul: “Voornamelijk bij het uitleggen van verschillende onderwerpen. Ik kan goed vertellen en uitleggen. Daar heb ik veel aan als adviseur. Ik neem ook rustig de tijd voor gesprekken en kijk mensen in de ogen aan. Ik neem de rol van een gesprekspartner aan in plaats van een leraar. Wat ik het allerbelangrijkste vind is het plezier dat we samen hebben. Dat staat bovenaan. Het gaat erom dat je lacht met elkaar en het leuk hebt samen. De rest gaat dan vanzelf.”

Hoe waren de eerste 6 maanden van het traject met Paul?
Pascal: “Onwijs prettig. Paul heeft mij over een aantal dingen laten nadenken, waar je in de waan van de dag eigenlijk te snel aan voorbij gaat. Denk aan verzekeringstechnische zaken, maar ook op gebied van marge, jaarrekeningen en ga zo maar door. Hierdoor ben ik zelf anders naar mijn bedrijf gaan kijken. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de partijen met wie ik samenwerk. Paul vraagt mij op de man: “Hoe ga je hiermee om?” Hij laat me vervolgens verschillende opties bekijken en zo zijn we continu aan het sparren. Uiteindelijk laat hij mij zelf de keuze maken, maar ik krijg wel extra input. Op deze manier ga ik vanuit andere invalshoeken naar mijn eigen beslissingen kijken. Door zijn enorme ervaring, kan hij me ontzettend goed helpen.”

Op welke manier laat Paul jou anders denken?
Pascal: “Ik ben vrij impulsief en ik moet van mezelf gas geven en doorgaan. Door het contact met Paul denk ik langer na over mijn beslissing of wacht ik bewust met het nemen van een beslissing, zodat ik het samen met Paul kan bespreken. Of dat nou over de aanschaf van een bedrijfswagen gaat of over iets anders. Ik neem de overweging goed door en bekijk wat er allemaal bij komt kijken. Paul komt ook met goede ideeën over de invulling van een besluit.”

Heeft dit ook tot beslissingen geleid die je anders veel sneller zou nemen?
Pascal: “Absoluut. Doordat ik nu veel meer nadenk ben ik kritischer geworden op de partijen met wie ik samenwerk. Ik ben zelf heel trouw aan mijn leveranciers, klanten, collega’s en iedereen met wie ik werk. Op dit moment denk ik meer na over waarom mensen doen wat ze doen en wat er zal gebeuren als ik een traject met hen in gang zet. Dat betekent meer scenario denken. Zo werk ik nu meer met contracten en afspraken vastleggen. Daarin denkt Paul goed mee. Paul laat mij een langetermijnvisie ontwikkelen.”

Bij welke zaken heb je Pascal het meeste kunnen helpen, Paul?
Paul: “Pascal is een ontzettend goeie vent. Hij is lief, misschien wel té lief. Soms laat ik hem iets harder worden. Bijvoorbeeld op het gebied van inkoop. Wellicht zijn andere leveranciers óók heel geschikt, of zelfs geschikter om mee samen te werken. Het ondernemerschap bestaat uit keuzes maken. Soms moet je hard zijn! Maar we sparren ook over alle andere facetten die bij het ondernemen komen kijken. Dat gaat van inkoop, financiën, strategie, korte termijn en lange termijn tot verkoop. Hier halen we allebei energie uit.”

Hoe denk jij hierover Pascal? Welk advies heeft jou tot nu toe het meeste opgeleverd?
Pascal: “Ik vind het belangrijk om samen te werken met mensen met wie ik plezier heb en me lekker bij voel. De afgelopen twee jaar heb ik moeilijke beslissingen moeten nemen. Ik heb met mensen afspraken gemaakt, waarbij de leverancier zijn afspraken niet is nagekomen en mij heeft laten zitten. Ik heb er alles aan gedaan om de situatie te herstellen. Het kostte me onwijs veel moeite om afscheid te nemen van die partij. Een ander zou daar geen moeite mee hebben, omdat die leverancier het simpelweg heeft verpest. Ik sta echt voor de relatie die ik met iemand ben aangegaan. Een samenwerking betekent dat we ons allebei van onze beste kant laten zien en samen iets opzetten. Met Paul heb ik het hier natuurlijk over. Door dit soort situaties word ik voorzichtiger. Hij laat me inzien dat er meer mogelijkheden zijn. Er zijn meer leveranciers om mee samen te werken.
Aan de andere kant denk ik ook dat mijn loyaliteit mijn kracht is, die ik in de afgelopen 20 jaar heb opgebouwd in het vak. Klanten blijven bij mij hangen. Ik denk dat ik een hoge gunfactor heb. Ik ben open en eerlijk. Klanten hebben altijd direct met mij te maken. Als er iets misgaat, los ik het op. Ik regel dat het in orde is.
Meestal spaar ik vraagstukken zoals deze op voor onze maandelijkse sessie, zodat ik weet dat ik die met een expert kan bespreken.”

Waarom zou je andere (oud)ondernemers ook adviseren om adviseur te worden, Paul?
Paul: “Omdat het heel divers is. Dat maakt het heel leuk. Het zou ook heel goed zijn als mensen die nog werkzaam zijn zich aansluiten bij het OKB. Zij hebben natuurlijk veel kennis en expertises in de markt van nu.
Hoe leuk het werk als adviseur is, bewijst een persoonlijke kaart die ik na afloop van een ander traject kreeg van twee dames die ik heb geholpen met hun interieurbedrijf. Ze bedankten me voor mijn hulp. Dat geeft me voldoening en het gevoel: daar doe ik het voor. Hier gaat het uiteindelijk om, die blijk van waardering. De persoonlijke touch.”

En jij, Pascal? Als je nu terugkijkt op het klankbordtraject, zou je elke ondernemer dit aanraden?
Pascal: “Absoluut. Vooral aan eenmanszaken. Je bedrijf wordt namelijk vanuit een andere invalshoek bekeken. Een buitenstaander kijkt van een afstand mee en heeft daarom relevante inzichten, die je zelf niet of niet snel inziet. Door te sparren met een buitenstaander ga je bewuster ondernemen.
Ik vertel ook aan anderen dat ik gebruik maak van het advies van het klankbord. Wanneer ik een ondernemer ontmoet die hier behoefte aan heeft maar er nog geen gebruik van maak, dan weet ik zeker dat ik het Ondernemersklankbord zal aanraden.”