Ondernemersklankbord

Job Knoester: ‘Job de Bouwer’

Sinds begin 2021 is het team Haaglanden van Ondernemersklankbord versterkt met Job Knoester (68). In zijn 40-jarige carrière stonden de bouw en de techniek, maar ook mensgericht leiderschap centraal. Na zijn opleiding kwam Job als hoofd technische dienst in de gezondheidssector in aanraking met complexe technische en bouwkundige vraagstukken en ook het spanningsveld tussen de wensen van de medici en de eisen die worden gesteld aan gebouwen en installaties.

Medio jaren tachtig maakte Job de overstap naar het bedrijfsleven. Als vestigingsmanager bij de multinational Imtech in de regio Leiden-Den Haag-Delft bouwde hij de organisatie uit van 25 naar 250 medewerkers. Als één van de eerste organisaties binnen Nederland wist zijn vestiging het certificaat ‘Investor in People’ te behalen. Hiervoor behoefde het beleid niet wezenlijk te worden aangepast. In de organisatie die Job had ontwikkeld waren de medewerkers mede-eigenaar geworden van de missie en de visie en was het een tweede natuur geworden om de doelstellingen te realiseren.

De laatste 15 jaar, tot december 2020, was Job algemeen directeur van de Endenburggroep. Binnen de groep is de werkmaatschappij Endenburg Elektrotechniek een gespecialiseerde onderneming in de industrie en utiliteit. Met ruim 100 medewerkers levert zij van ontwerp tot en met oplevering, zeer complexe elektrotechnische installaties. Endenburg is het eerste sociocratisch ingerichte bedrijf in Nederland. De oprichter, Gerard Endenburg, ontwikkelde de sociocratische besluitvorming voor organisaties op basis van gelijkwaardigheid van alle medewerkers. Job heeft Endenburg steeds in de geest van de oprichter geleid en na 15 jaar een kerngezond bedrijf kunnen overdragen aan zijn opvolger.

Job is veertig jaar gelukkig getrouwd. Zijn twee zonen zijn beide ondernemers in de off shore wind energie en de ICT. Hij en zijn echtgenote genieten van hun kleinzoon. Ook maken zij graag verre reizen, vooral ook naar hun tweede vaderland Griekenland.
Het team Haaglanden is zeer verheugd dat Job zijn veelzijdige ervaring beschikbaar wil stellen aan het MKB en de overige relaties in de regio Haaglanden.