Ondernemersklankbord

Klant aan het woord: “Bij de start van mijn bedrijf heb ik direct hulp ingeroepen”.

Vanaf z’n 16e wist Frank de Boer uit Honselersdijk al dat hij ooit een eigen bedrijf wilde hebben. Maar als hovenier een ‘gewoon’ hoveniersbedrijf beginnen, was volgens hem niet de beste optie. “Toen ik in 2013 voor mezelf wilde beginnen, zaten we midden in de crisis. Het was dus belangrijk dat ik mezelf kon onderscheiden van anderen. Min of meer bij toeval heb ik toen het concept Samen Tuinen bedacht.”

Het begon met een vraag van een kennis op leeftijd. Hij vroeg Frank een handje mee te helpen in zijn tuin. Terwijl zijn klant het lichtere werk deed, zorgde Frank voor de zwaardere klussen. Hij bracht bovendien zijn gereedschap mee en kon de klant voorzien van handige tips en adviezen. “Die kennis was hartstikke blij en ik besefte toen dat dit weleens een prima concept kon zijn. Het hovenierswerk niet volledig uit handen nemen, maar juist samen met de klant de mouwen opstropen. Samen Tuinen dus. Tuineigenaren zijn op die manier minder geld kwijt aan de aanleg of het onderhoud van hun tuin. En wat mijn klanten zeker zo belangrijk vinden: ze hebben de voldoening van het zelf meewerken én ze steken er nog wat van op ook.”

Goede klik
Toen het plan voor Samen Tuinen eenmaal was geboren, ging Frank onmiddellijk op zoek naar een goede adviseur. “Ik wilde graag met een ervaren ondernemer sparren en zo kwam ik bij het Ondernemersklankbord terecht.” Frank werd gekoppeld aan Aad Kester en Piet Ruigrok. Er was meteen een goede klik en in de beginfase van Samen Tuinen kwamen ze een keer of vier bij elkaar. “Aad en Piet keken kritisch naar mijn verdienmodel en gaven handige tips om het bedrijf vanaf dag één goed neer te zetten. Ik heb daar heel veel aan gehad.”

Groeien
Samen Tuinen bestaat inmiddels zes jaar en Frank is allang geen groentje meer op ondernemersgebied. Toch vindt hij het fijn om af en toe nog even contact te hebben met zijn OKB-adviseurs. “Ik wil graag groeien met mijn bedrijf, maar hoe ik dat moet aanpakken, weet ik nog niet precies. Daar ga ik Aad en Piet zeker bij betrekken. Zij hebben de kennis en ervaring en zijn ook nog eens heel eerlijk in hun advies. Zeer waardevol dus!”