Ondernemersklankbord

Linda Schilderman van Meer dan Begaafd uit Etten Leur: “Omdat ik serieus genomen ben voel ik me ook serieus als ondernemer.”

Dankzij advies en ondersteuning van Stichting Ondernemersklankbord heeft Linda Schilderman haar onderneming Meer dan Begaafd succesvol kunnen starten. Met Meer dan Begaafd coaching en ontmoetingscentrum ondersteunt Linda kinderen en volwassenen op hun pad naar een evenwichtig leven met hoogbegaafdheid.
Wanneer je als ondernemer vragen hebt, problemen kent, het even niet meer weet of het niet meer ziet zitten dan helpen de adviseurs van de Stichting Ondernemersklankbord (OKB) je, vanuit samenwerking met de gemeente, graag.

Het idee om iets met coaching te gaan doen borrelde al jaren in me. Toen bleek dat ik in Etten Leur niets kon vinden voor de begeleiding voor mijn kinderen waar ze andere hoogbegaafden konden ontmoeten, heeft me dat geïnspireerd om het zelf te gaan doen. Begeleiding van hoogbegaafden samen met ontwikkelingsgelijken of met andere hoogbegaafden was er niet, maar het was wel duidelijk dat er een behoefte aan bestond. Ik werd ook vanuit mijn hart gedreven om iets bij te dragen aan de maatschappij. Bovendien wilde ik vanuit mijn passie ook graag zelf bepalen wat te doen.
Omdat ik aan mezelf durfde toe te geven dat ik zelf niet alles wist en mijn onderneming goed wilde aanpakken heb ik contact gezocht met Ondernemersklankbord. Eerdere pogingen in het ondernemerschap hadden niet gebracht wat ik zelf wilde. Ik wilde niet weer die fout maken. Als starter heb je niet alle expertise. Bovendien onderschat je wat het ondernemerschap van je vraagt.

Een van de eerste dingen die ik gedaan heb vanuit het contact met Henk van Ooyen, mijn adviseur van OKB is de entrepreneurscan. Dit is een online check die je helpt te ontdekken wat je potentieel is als ondernemer en of je de juiste eigenschappen bezit om succesvol te zijn. De scan was heel inzichtelijk en gaf een duidelijk beeld van mijn sterkten en aandachtspunten. Het gaf mij het vertrouwen dat ik meer geschikt was als ondernemer dan ik dacht.
In het begin van de samenwerking heb ik vooral geleerd hoe ik contacten moest leggen, hoe de website moest opzetten, planmatig moest denken en werken, etc. Kortom alles wat nodig is om een goede start te kunnen maken. Je ervaart het proces als een hobbelig pad. Maar door het meedenken, meeleven en het luisterend oor van Henk was het de moeite waard om het te proberen.

Over de schouder meekijken
De samenwerking met Henk was heel prettig. Hij is heel open en eerlijk en laat je weten als iets niet handig of niet slim is. Ik voelde me gehoord en in kundige handen en dat gaf vertrouwen. Het is heel fijn als je met al je verschillende vragen bij een ervaren iemand terecht kan. Zo kom je er samen wel. Mijn doorzettingsvermogen is wel gegroeid door de begeleiding. Ik zie nu minder beren op de weg.
In de contacten met Henk heb ik ook inzicht gekregen in eigen kunnen en wat er nog te verbeteren valt. Het over de schouder meekijken als ik vastliep is prettig. Ik sta nu steviger in mijn schoenen en weet dat als ik even onzeker ben OKB er is om mij te ondersteunen.

Nu mijn zaak draait heb ik het idee dat ik ondernemer in wording ben. Als ik nu bv. op Facebook zit begrijp ik dat dit er ook bij hoort. Net als netwerken. Het zijn allemaal steentjes om mijn bedrijf op te bouwen. Het heeft mij geholpen om te ontdekken wat het vraagt om ondernemer te zijn. In het begin miste ik het zelfvertrouwen en de focus, waardoor het een beetje chaotisch voelde. Met iemand sparren die ervaring heeft geeft ook het idee dit wordt een serieus bedrijf.
Door mij meer als ondernemer te gaan gedragen heb ik via mijn netwerk een prachtige locatie gevonden in het buitengebied. Daar kunnen we ook in het bos actief zijn. Dit is een plek waar ik alle activiteiten kan plannen die ik wil en die nodig zijn. Zo ben ik snel begonnen met basisschoolkinderen. Het accent ligt op groepsbijeenkomsten met vooral uitdagende bezigheden en werken aan de mindset. Het gaat erom ze meer uitdagingen te bieden dan op school, zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen. En hun zo uit hun comfortzone halen zodat ze zelf ontdekken dat ze meer kunnen dan ze denken.

Mijn advies aan starters
Vraag om hulp en begeleiding. Er komt zoveel op je af en je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Er hoeven geen belemmeringen te zijn om je droom waar te maken. Het is een leerproces en dat is niet erg. De begeleiding is niet allen inhoudelijk maar ook vriendelijk en voelt ook persoonlijk, je krijgt maatwerk voor jouw situatie en plannen. Modder zelf niet te lang door. Laat iemand van een afstandje ernaar kijken om een goede start te maken. Omdat ik serieus genomen ben voel ik me ook serieus als ondernemer. En dat groeit door de kijk op zaken van OKB. Het is heel fijn om samen een ondernemingsplan te maken. Je doelgroep bewust te bepalen, hoe je je eerste omzet binnenhaalt en de vele ander zaken. Schroom niet om hulp te vragen. Ik ben in ieder geval tijdens dit proces in de afgelopen maanden flink gegroeid.

Afspraak
Heb je als ondernemer ook vragen of problemen dan is het Ondernemersklankbord het eerste aanspreekpunt.
Bel 088 1717920 of mail naar team-westbrabant@ondernemersklankbord.nl en maak een afspraak. De adviseur deelt graag zijn expertise met je en helpt je vooruit. Dankzij een bijdrage van het Ministerie van Economisch Zaken is dit tijdelijk gratis.