Ondernemersklankbord

OKB adviseert ondernemers en gemeenten

Ondernemersklankbord (OKB) Noordwest-Holland ondersteunt samen met gemeenten MKB-ers die door de coronacrisis in problemen komen. Nadat eerder de gemeenten Purmerend en Beemster met het OKB in zee gingen, hebben nu ook een aantal West-Friese gemeenten (waaronder Enkhuizen en Koggenland) de expertise van de stichting omarmd.

Regiovoorzitter Jos Kaarsemaker van OKB Noordwest-Holland ziet het als een stuk waardering dat gemeenten met zo’n positieve blik kijken naar het klankbord. Maar vooral is hij blij dat hij deze manier ondernemers kan steunen.

‘Wij hebben duidelijk meerwaarde voor de gemeenten,’ legt Kaarsemaker uit. ‘Zij krijgen namelijk regelmatig te maken met ondernemers bij wie het water tot aan de lippen staat. Onze adviseurs kunnen deze ondernemers waardevolle adviezen geven.’

Hoe werkt het

Ondernemers die in problemen zijn gekomen moeten zich in eerste instantie melden bij de gemeente. Zij worden dan vervolgens in contact gebracht met adviseurs van het OKB. Daar zijn adviseurs bij aangesloten die werkzaam zijn geweest in uiteenlopende sectoren en branches.

OKB wil bereiken dat de ondernemer op basis van (zelf)analyse een beter besluit neemt over de te nemen stappen die moeten leiden naar een gezonde toekomst voor zijn bedrijf. ‘De gesprekken tussen adviseurs en ondernemer zijn uiteraard vertrouwelijk en worden niet gedeeld met de gemeente,’ aldus Kaarsemaker.

Twee adviseurs

Om ondernemers snel en adequaat te ondersteunen vormt het OKB een team van twee adviseurs, waarvan één met financiële expertise. De adviseurs nemen de financiële situatie van de ondernemer door, zowel privé als zakelijk. Hierdoor kunnen zij de ondernemer op de juiste wijze adviseren over bijvoorbeeld het aanvragen van financiële steun.

De OKB-adviseur kan de gemeenten ook helpen bij de toepassing van de wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Sinds begin dit jaar zijn gemeenten namelijk verantwoordelijk voor het faciliteren van ondernemers die met die problematiek te maken krijgen.

‘Onze steun is heel aantrekkelijk, zowel voor ondernemers als voor gemeenten, omdat wij, dankzij de hulp van het ministerie van Economische Zaken, in 2021 geen kosten in rekening brengen,’ zegt Kaarsemaker.

Informatie

Ondernemers en gemeenten die meer willen weten van het OKB kunnen een kijkje nemen op de website www.ondernemersklankbord.nl. Ook kunnen ze mailen met info@ondernemersklankbord.nl.  Via dat mailadres kunnen ondernemers ook een aanvraag doen voor ondersteuning vanuit het OKB.