Ondernemersklankbord

“Ondernemersklankbord was mijn hulplijn”

Het is juli 2020. Hoewel de winkels wel weer open mogen, ondervinden retailers nog altijd de vergaande gevolgen van de corona-uitbraak. Undine Eckardt runt in Voorburg een lederwarenspeciaalzaak en ziet haar onderneming steeds verder afglijden. “Ik had op dat moment nog maar een derde van mijn jaaromzet gedraaid en realiseerde me dat ik echt een hulplijn nodig had.” Die vond Undine bij het Ondernemersklankbord.

Op zoek naar hulp in deze zware economische tijd, stuitte Undine al googelend op het Ondernemersklankbord. Ze vulde het aanvraagformulier in en kreeg de melding dat er binnen 24 uur contact opgenomen zou worden. “En dat was ook zo”, blikt ze terug. “Adviseur René Esmeijer belde om een afspraak te maken en nog geen week later zaten we met elkaar aan tafel.” Undine vertelt dat het fijn was om met een onafhankelijke adviseur het gesprek aan te gaan. “Iemand die neutraal naar je bedrijf kijkt, eerlijk durft te zijn én je net dat zetje geeft dat je nodig hebt.”

Schoon schip maken

Undine herinnert zich nog dat René met een kritische blik door haar winkel liep. “Hij vroeg waarom het zo vol stond en waarom ik niet – net als in supermarkten – een slimmere indeling van mijn planken hanteerde; op ooghoogte de tassen die ik het liefst verkoop.” De eerste en belangrijkste stap die René voorstelde, was het organiseren van een grootschalige uitverkoop. Undine had in 2019 een goed jaar gedraaid en op basis daarvan voortvarend ingekocht. Die voorraad moest ze eerst verkopen. Hij adviseerde verder om de inkoop van de wintercollectie te annuleren en leveranciers uit te leggen dat dit echt niet anders kon. Undine: “Het was dé manier om schoon schip te maken en ergens wist ik in mijn achterhoofd wel dat ik deze stappen moest zetten. Maar eerlijk is eerlijk, ik weet niet of ik het zonder de steun van René had aangedurfd.”

Buffer opgebouwd

De uitverkoop die Undine van half augustus tot 1 oktober organiseerde, werd een succes. Daarna draaide ze een redelijk najaar, maar moest helaas in december weer de deur sluiten. En ja, ze krijgt financiële steun van de overheid, maar die is bij lange na niet voldoende om de kosten te dekken. “Gelukkig heb ik door die uitverkoop een buffer opgebouwd. Dat geeft zoveel rust.” De Voorburgse ondernemer is vast van plan om haar OKB-adviseur te betrekken bij haar verdere toekomstplannen. Ze vertelt dat haar ondernemingsplan inmiddels al twintig jaar oud is en dus wel toe is aan een nieuwe versie. “En daar gaat René mij bij helpen. Het is fijn om zo’n ervaren sparringpartner te hebben.”

Tassenmaker

Zodra de coronacrisis voorbij is, gaat Undine Lederwaren 2.0 van start. De eigenaresse heeft er zin in. “Ik heb de winkel een nieuwe indeling en een nieuw verfje gegeven en kom echt weer blij binnen. Ik maak ook zelf tassen – heb de gespecialiseerde vakopleiding voor tassenmaker gevolgd – en mijn atelier is nu het hart van de winkel.” In dat atelier kan Undine ook tijdens de lockdown gewoon aan het werk. Toch kan ze niet wachten om weer klanten te mogen ontvangen. Met een weids gebaar naar haar prachtige, kleurrijke collectie: “Ik wil mensen weer blij maken!”

https://www.undinelederwaren.nl/