Ondernemersklankbord

Realiseren van onze droom. Interview met Michael Wolfaart – Restaurant Het Panbos

Michael Wolfaart – Restaurant Het Panbos:
“We hebben veel ups en downs gehad”

“We hebben het bedrijf gekocht in 2004. Het was toen een theehuis annex poffertjestent. Van het begin af aan hadden mijn vrouw en ik de droom om het uit te laten groeien tot een echt à la carte restaurant. Mijn vrouw Joke is de chef, zij zet de lijnen uit. Ons bedrijf ligt midden in een fraai bosgebied, het is dus zeer geschikt voor mensen die rustig willen eten.
Toen wij het bedrijf overnamen, was het vrijwel op sterven na dood. Het gebouw, de inventaris, de machines, het stelde nog maar heel weinig voor. Eerlijk gezegd hebben we er te veel voor betaald. Hadden we bij de start ook maar een adviseur van Stichting Ondernemersklankbord gehad. Vanuit die situatie hebben we het opgebouwd tot wat het nu is. Ik kan je zeggen: Dat ging met heel veel ups en downs.
Een heel goede en regelmatige gast heeft ons fantastisch geholpen met het realiseren van onze droom. Hij komt al jaren in onze zaak, om koffie te drinken maar ook om te dineren. Hij was in de positie om een paar deuren voor ons te openen, ook bij de Rabobank. We kwamen toen in contact met Arjan van der Velden van die bank. Als hij bij de bank bijvoorbeeld een workshop organiseert, dan verzorgen wij een mooi diner voor de deelnemers. Wij toveren dan de kantine om in een pop-up Panbos restaurant.
Arjan is echt een ambassadeur van ons restaurant. Hij heeft ons ook geattendeerd op de mogelijkheid om een adviseur van Stichting Ondernemersklankbord bij ons bedrijf te betrekken. Dat werd Raymond Blessing. Die heeft ons echt op een andere manier naar onze zaak laten kijken. En ook op commercieel terrein heeft Raymond ons goed kunnen adviseren. Als ondernemer denk je al snel dat je wel weet hoe het moet, maar wij hebben ons open gesteld voor zijn visie en dat heeft goed gewerkt.
Het geeft een fijn gevoel dat er iemand is die je kunt raadplegen, die bereid is om over je schouder mee te kijken. Waar je mee kunt sparren op een moment dat je daar behoefte aan hebt.
Jarenlang zijn wij ook gecoacht door de bekende topkok Robert Kranenborg. Hij heeft ons ontzettend veel geleerd. Nu willen we ons bedrijf verder ontwikkelen en daar kunnen we het advies van Ondernemersklankbord heel goed bij gebruiken. Raymond behoedt ons voor de valkuilen die je als ondernemer tegenkomt. Met hem bespreken we bijvoorbeeld hoe we ons netwerk kunnen verbreden in onze regio, hoe we meer zakelijke klanten kunnen binden, hoe we de omzet en de kwaliteit nog verder kunnen verbeteren”.

Restaurant Het Panbos, Wassenaarseweg 154, 2223 LD Katwijk aan zee, www.hetpanbos.nl