Ondernemersklankbord

‘Het verplicht je tot niks en het spreekuur kost niets’

Door sluiting van de drukkerij waar André Zom 39 jaar als teamcoördinator werkzaam was, had hij geen baan meer. Omdat hij reeds jarenlang hobby-matig voornamelijk bij kennissen massages deed, besloot hij al snel om voor zichzelf te beginnen als wellness masseur. “Vanuit het sociaal plan heb ik er een gerichte opleiding voor gevolgd. Bij het bespreken van mijn plannen bij het UWV kreeg ik echter niet direct goedkeuring om te starten. Omdat ze zeker wilden zijn dat het geen bevlieging was, wilden ze een gedegen ondernemersplan van mij hebben. En dáár had ik nu juist geen kaas van gegeten,” vertelt André.

Geen benul

Bij het UWV tipte ze hem om contact op te zoeken met het Ondernemersklankbord. “Vaak hebben vooral startende ondernemers geen idee wat er allemaal bij komt kijken. Hij had een steuntje in de rug nodig om aan de gang te komen. We hebben drie keer met elkaar gesproken, maar hij heeft geen begeleidingstraject gedaan,” zegt zijn begeleidend adviseur Henk van Ooijen van het OKB. André geeft direct toe dat hij er zeker in het begin iets te licht over dacht. “In zo’n ondernemersplan staan zaken zoals financiën, belasting, marketing en onderzoek. Dat was allemaal nieuw voor mij! Ik ging over dingen nadenken waar ik vooraf geen benul van had.”

Nadenken en invullen

André had duidelijke ideeën over hoe zijn bedrijf op te starten. “Tijdens het eerste gesprek met Henk werden er echter al een aantal weggegumd,” zegt hij lachend. Met Henk kon hij daarna verder sparren, overleggen, correcties doorvoeren, items aanpassen en tenslotte het plan afronden. “Zo’n ondernemersplan staat in principe vast. Het is een kwestie van er gericht over nadenken en daarna gewoon invullen. Veel ideeën en voorstellen op jezelf projecteren en verwerken in je plan,” legt Henk uit. “Je moet wel zélf heel veel dingen uitwerken. Je leert er veel van en er gaat een wereld voor je open,” beaamt André. Het moeilijkste voor hem was het financiële gedeelte: “Zo heb ik me vaak afgevraagd: ‘Wat we bedoelen ze daar mee?’ ”

Stijgende lijn

Begin oktober is André officieel met zijn massagepraktijk begonnen, waarbij hij tot 1 april de tijd heeft om te kijken of hij er voldoende uit kan halen om van te leven. “Ik mag nu al zeker niet klagen. Het gaat in stijgende lijn, steil omhoog kan ik wel zeggen. Alle klanten die ik tot nu toe gehad heb komen weer terug en er staan al goede referenties op Facebook.” Steun heeft André ook van Jamie Roks, medewerkster economische zaken van – in dit geval – de gemeente Etten Leur gekregen. “Vragen vanuit ondernemers binnen het winkelhart en ZZP’ers komen bij mij terecht. Ikzelf zet deze uit en volg ze op,” laat ze weten.

Direct

“Niet alleen heb ik drie goede gesprekken met het OKB gehad, waarbij mij veel duidelijk werd en mij geleerd werd om anders te kijken en te denken, maar wat ik erg waardeer is dat ik tussendoor ook kon mailen en of bellen én direct antwoord kreeg op vragen, waardoor ik weer verder kon,” gaat de enthousiaste masseur verder. Tot slot heeft hij nog een goede tip voor andere starters: “Als je hulp nodig hebt, ga dan naar het OKB. Je bent veel sneller op de goede weg, spreekt met ervaren personen, het verplicht je tot niks en het spreekuur kost niets.”

Afspraak

Heeft u als (startende) ondernemer ook vragen of problemen dan is het Ondernemersklankbord het eerste aanspreekpunt. Wilt u net als Andre een gesprek met een van de adviseurs tijdens het spreekuur? Dan kan dat op het gemeentehuis in Etten Leur, Halderberge, Moerdijk, Rucphen en Zundert. Wel vooraf een afspraak maken via telefoon: 088-1717920 (gratis) of e-mail: team-westbrabant @ondernemersklankbord.nl.