Nieuwe Wet Arbeidsmarkt in balans
In de wet zit een pakket maatregelen die het voor werkgevers aantrekkelijker moet maken om mensen een vast contract aan te bieden. Maar die maatregelen maken de wet voor de horeca juist duurder en ingewikkelder om medewerkers in dienst te nemen. De wet gaat in per 1 januari 2020.
Dankzij intensieve lobby van KHN en andere brancheorganisaties is er gelukkig wel een uitzondering op de hoge ww-premie voor jongeren onder de 21 jaar die maximaal 12 uren per week werken.
Ingewikkeld en duur
De ontslaggronden via de rechter mogen worden gecombineerd tegen een mogelijke opslag op de transitievergoeding van 50%. Ook wordt het weer mogelijk 3 contracten in 3 jaren te bieden (dat is nu 2 jaar). In de nieuwe wet wordt de oproepovereenkomst strak omschreven met de verplichting elke 12 maanden een aanbod te doen om de wisselende uren als vast aan te bieden. Ook daar zijn nu uitzonderingen op voor jongeren onder 21 jaar en voor seizoenkrachten volgens onze cao wordt dus nog naar een oplossing gezocht.
Kostenstijging
De kosten van de hoge ww-premie zijn fors. Zeker ook omdat de nieuwe wet verplicht tot een transitievergoeding vanaf dag 1 dat iemand bij je werkt. Robèr Willemsen: “Ook al zijn de scherpe kanten eraf, de impact voor horecawerkgevers blijft fors. We schatten in dat het tot loonkostenstijging per horecawerkgever leidt van 1,5 tot 3%.”
De maatregelen op een rij
De wet gaat op 1 januari 2020 in. Kijk hier voor een overzicht van alle nieuwe maatregelen van de Wet arbeidsmarkt in balans.
Bron: KHN
https://www.khn.nl/nieuwsberichten/2019/05/eerste-kamer-stemt-in-met-nieuwe-arbeidswet