Ondernemersklankbord

“Een grote valkuil van ondernemers is keihard te werken en altijd maar door te ploeteren”, Piet Fleuren, OKB-adviseur

ondernemerstips van Piet Fleuren

Piet Fleuren, al 20 jaar adviseur in de regio Limburg

Toen de Limburgse Piet Fleuren vervroegd met pensioen ging en zich uitschreef bij de Kamer van Koophandel, vroeg een medewerker van de Kamer hem actief te worden bij Ondernemersklankbord. Die rol is hem op het lijf geschreven. “Als allrounder kan ik ondernemers goed helpen. Dat doe ik vooral met een luisterend oor en door constructief-kritische vragen te stellen.”

 

Piet Fleuren was 53 toen hij via een speciale regeling kon stoppen met werken. Hij begon zijn werkende leven als leerling-loodgieter. Leergierig als hij was, werkte hij zich op tot directeur van een handelsonderneming in dakbedekking en loodgietersmaterialen met 60 fte. Toen hij met pensioen ging en zich uitschreef bij de Kamer van Koophandel, vroeg een medewerker van de Kamer hem actief te worden bij Ondernemersklankbord. Een goede zet, want die rol bleek hem op het lijf geschreven te zijn.

Enthousiast vertelt de Limburgse oud-directeur over de klankbordtrajecten die hij al twintig jaar begeleidt. “Als allrounder kan ik goed helpen. Dat doe ik vooral met een luisterend oor en door constructief-kritische vragen te stellen. Voor ondernemers is het vaak spannend om hun verhaal op tafel te leggen. Ik stel ze op hun gemak, geef ze het vertrouwen dat ze zich kwetsbaar kunnen opstellen. Als ondernemer kom je nu eenmaal lastige hobbels tegen en maak je soms fouten. Dat heb ik zelf ook ervaren.”

“Ik geef ondernemers het vertrouwen dat ze zich kwetsbaar kunnen opstellen”

Naar de cijfers kijken

Aan de start van een klankbordtraject begint Piet in bijna alle gevallen met een rondgang door het bedrijf en neemt hij de cijfers met de ondernemer door. Die rondgang en de cijfers leiden altijd tot vragen. Bijvoorbeeld: Waarom is de brutowinst zo laag? Hoe komt het dat de kosten torenhoog zijn? Waarom betalen debiteuren niet? Zulke vragen zijn een eyeopener, zegt hij. “Door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen, komt de klankborddeelnemer vaak zelf op ideeën voor verbetering.”

Oog voor het gezin

Een grote valkuil van ondernemers is keihard te werken en altijd maar door te ploeteren. Piet houdt deze ondernemers een spiegel voor. Neem een ondernemer die vanwege een zakelijk conflict meerdere rechtszaken aanspant; de rechtszaken kosten hem dusdanig veel geld en energie, dat hij zijn bedrijf ernstig tekortdoet, niet meer kan ondernemen, geen omzet meer heeft en een lege kas. Het gevolg is dat hij ook zijn gezin ernstig tekortdoet en niet meer kan rondkomen door gebrek aan financiën. In dit geval brengt Piet een eerlijke en duidelijke boodschap: stop met de rechtszaken, stop met ondernemen, zoek een baan en ga pas weer ondernemen als de omstandigheden dat toelaten. Hij weet dat hij daarmee een harde boodschap brengt. Dat doet hij dan ook niet zomaar: “Zo’n rigoureus besluit kan nodig zijn om in de toekomst veel ellende te voorkomen.”

Dé ondernemerstip van Piet

Piet adviseert ondernemers zich niet te verliezen in de dagelijkse rompslomp, maar ook de tijd te nemen om te reflecteren. Het belang daarvan bleek onlangs weer bij een ondernemersechtpaar dat hij adviseerde over bedrijfsopvolging. Dit echtpaar had een mooie winkel opgebouwd en hoopte de zaak over te dragen aan een van hun kinderen. De werkweken van 60 tot 80 uur schrikten de kinderen echter af. Piet: “De kinderen zagen een andere toekomst voor zich, maar goede gesprekken hebben het tij gekeerd. Door vernieuwingen en veranderingen te introduceren, wil een van de kinderen het avontuur nu toch aangaan.”

Zelf gaat Piet ook nog steeds nieuwe avonturen aan. Hij vindt elk klankbordtraject een mooi nieuw avontuur en als natuurgids van Stichting het Limburgs Landschap gaat hij wekelijks met een groep mensen op ontdekkingstocht in de Limburgse heuvels. Enkele jaren geleden kwam daar nog een nieuwe passie bij. Op zijn 68e haalde hij zijn duikbrevet en sindsdien verkent hij met veel plezier zo nu en dan de onderwaterwereld van de Limburgse Maasplassen en de Rode Zee in Egypte.

Vraag een gratis klankbordtraject

Behoefte aan een klankbord bij het ondernemen? Van Groningen tot Maastricht en van Amsterdam tot Apeldoorn staan adviseurs klaar om ondernemers een luisterend oor te bieden en van advies te voorzien.

In een paar stappen jouw persoonlijke klankbord >