Ondernemersklankbord

OKB helpt Rami Bou Diab bij overname winkel

Rami Bou Diab:
“Bij een overname komt heel veel kijken”
“Ik heb jarenlang in de retail gewerkt. In loondienst. Maar nu wilde ik een eigen bedrijf starten. Ik ben zelf afkomstig uit Libanon, mijn vrouw komt uit Polen. En onze droom was om een winkel over te nemen. Het UAF (een organisatie die hoger opgeleide vluchtelingen ondersteunt bij het realiseren van een passende maatschappelijke positie) heeft mij toen verwezen naar Stichting Ondernemersklankbord. En bij Ondernemersklankbord kreeg ik Arie Bunnik als adviseur. Met hem waren we heel erg blij. Want ik heb wel veel verkoopervaring, maar geen ervaring in het opstarten van een bedrijf. Dus het was geweldig dat wij daarover advies kregen van Arie Bunnik. Zonder hem zou ik de winkel niet hebben kunnen overnemen. Want het was een moeizame onderhandeling met de vorige eigenaar. Zo moeizaam dat ik er op een bepaald moment mee wilde stoppen. Maar onze adviseur bleef er vertrouwen in houden.

Oorspronkelijk waren we van start gegaan met het idee om twee winkels over te nemen, één in Leiderdorp en één in Leiden. Met het oog op de onzekere ontwikkeling van het winkelcentrum in Leiderdorp, hebben we – na een paar gesprekken met Arie – afgezien van de vestiging Leiderdorp. Daar ben ik achteraf erg blij mee, want het overnemen van één winkel is al ingewikkeld genoeg. Twee zou te veel worden, en te veel risico’s met zich mee brengen. Als je een winkel overneemt, komt er heel veel bij kijken. Het gaat niet alleen om cijfers. Er zitten juridische zaken aan vast, personele zaken, en allerlei andere zaken waar je als beginner geen idee van hebt. Dan is een ervaren adviseur van Stichting Ondernemersklankbord een geweldige uitkomst. Ik raad dan ook iedere starter aan om een beroep te doen op Stichting Ondernemersklankbord.

We zijn nu een paar maanden bezig. En ook in zo’n beginperiode moet je nog veel leren. Je moet de markt leren kennen, de klanten leren kennen, dus stapje voor stapje groeien we in de zaak. We gaan niet direct veel investeren, en we houden de kosten laag. We hebben natuurlijk allerlei ideeën, bijvoorbeeld over uitbreiding van het assortiment, maar we gaan eerst kijken of die ideeën passen in ons bedrijf”.
OKB-adviseur Arie Bunnik prijst de manier waarop het Leids Startersfonds medewerking heeft gegeven. Oud-OKB-adviseur Sjaak Scheffer is actief bij dat fonds betrokken. Binnen een week was er groen licht voor een krediet bij het fonds. Dat was volgens Bunnik voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het uitstekende ondernemingsplan dat Rami had opgesteld.