Ondernemersklankbord

Omgaan met wisselende inkomsten als ondernemer

Hier zijn enkele tips om je bedrijf gezond te houden en om te gaan met wisselende inkomsten.

3 slimme tips om inzicht te hebben in je inkomsten

Voor veel ondernemers in Nederland zijn vakanties, en dan met name de zomervakantie, periodes waarin de inkomsten aanzienlijk kunnen wisselen. Of je nu een zzp’er bent of een klein bedrijf runt, het omgaan met deze schommelingen kan uitdagend zijn. Hier zijn enkele tips om je bedrijf gezond te houden en om te gaan met wisselende inkomsten.

 

Als ondernemer is het goed om inzicht te hebben in hoe je inkomsten gedurende het jaar flink kunnen fluctueren. Dit begint met het analyseren van je financiële gegevens van de afgelopen jaren. Door patronen te herkennen, kun je voorspellen wanneer je inkomsten hoog of laag zullen zijn. Door deze informatie in kaart te brengen, kun je een beter inzicht krijgen in je cashflow.

Stel jezelf vragen zoals:

  • Wanneer zie ik de grootste pieken in mijn inkomsten?
  • Welke periodes zijn traditioneel rustiger?
  • Hoe beïnvloeden externe factoren zoals vakanties mijn verkoop of opdrachten?

 

Slimme tips om om te gaan met wisselende inkomsten

1. Creëer een financiële buffer

Een van de beste manieren om met schommelende inkomsten om te gaan, is door een financiële buffer op te bouwen tijdens drukke periodes. Dit zorgt ervoor dat je voldoende middelen hebt om de rustige periodes te overbruggen zonder in financiële problemen te komen. Streef ernaar om genoeg geld opzij te zetten om minstens drie tot zes maanden aan operationele kosten te dekken. Daarmee vang je de mindere maanden op. Vind je het lastig om dit in te schatten? Wij denken graag met je mee.

2. Diversifieer je inkomstenbronnen

Overweeg om meerdere inkomstenbronnen te creëren om de impact van fluctuaties te verminderen. Dit kan betekenen dat je nieuwe producten of diensten ontwikkelt die niet seizoensgebonden zijn of dat je je richt op verschillende markten die op verschillende tijden pieken. Dit is natuurlijk afhankelijk van je product of dienst.

 

‘Het belangrijkste is om goed inzicht te hebben in je cijfers’

 

3. Optimaliseer je werkverdeling

In rustige tijden kun je je richten op taken waar je normaal minder tijd voor hebt. Dit kan variëren van het bijwerken van je website en het verbeteren van je eigen marketing tot het volgen van cursussen en workshops. Dingen die blijven liggen of al lang op je to-do lijst staan, kunnen altijd goed in deze periodes worden uitgevoerd. Door proactief te zijn in het optimaliseren van je bedrijf tijdens deze periodes, ben je beter voorbereid op de drukkere tijden.

wisselende inkomsten als zpp

De zomer is voor veel ondernemers een rustigere tijd. Gebruik deze periode om te reflecteren, te ontspannen en te groeien. Benieuwd hoe jij de zomer kunt gebruiken om de evalueren en vooruit te plannen. Lees er alles over in onze blog ‘zomertips voor ondernemers’

Natuurlijk is de zomer niet voor alle ondernemers een rustige tijd. Als je bedrijf juist in de zomer piekt, kun je deze tips toepassen tijdens de voor jou rustige periodes van het jaar. Een kampeerwinkel moet het juiste van de zomer en de aanloop daarnaartoe hebben, maar zal in het najaar een terugloop in inkomsten zien. De sleutel is om flexibel te blijven en je planning aan te passen aan de seizoensgebonden eisen van je bedrijf.

 

 ‘Gebruik de zomer om bij te tanken en te evalueren’

 

Blijf op zoek naar vernieuwing

Ondernemen betekent vaak omgaan met onvoorspelbaarheid. Door inzicht te krijgen in de patronen van je inkomsten en proactief te plannen voor zowel pieken als mindere periodes, kun je een stabielere en meer succesvolle onderneming runnen. Gebruik de rustige tijden zoals de zomer om te reflecteren, je bedrijf te verbeteren en jezelf te ontwikkelen. Met de juiste aanpak kun je zelfs de uitdagingen van fluctuerende inkomsten omzetten in kansen voor groei en vernieuwing.

 

hulp voor startende ondernemer

Wil jij graag samen met een ondernemerscoach verkennen hoe het nieuwe werken binnen jouw onderneming kan worden toegepast? Of wil je als freelancer jezelf flexibel aanbieden bij werkgevers. OKB staat klaar om ondernemers vooruit te helpen en biedt ondersteuning aan ondernemers uit midden- en kleinbedrijf. Ontvang 6 maanden persoonlijke begeleiding van een ervaren OKB-adviseur.

Vraag hier jouw klankbordtraject vrijblijvend aan en ontdek in het kosteloze intakegesprek hoe een OKB-adviseur jou kunnen 6 maanden begeleiden.

 

podcast de ondernemersgym

Luistertip! Hoe blijf je als ondernemer in beweging om je bedrijf zo fit mogelijk te houden? Elke aflevering een nieuw thema en expert die met OKB in gesprek gaat. Luister nu naar de 8 delige podcastserie De Ondernemers Gym!