Ondernemersklankbord

Zomertips voor ondernemers: evalueren, vooruitkijken en ontspannen

3 tips voor een ontspannen zomer

De aanloop naar de zomervakantie kan behoorlijk hectisch zijn. De zomer is ook de ideale periode voor ondernemers om een stap terug te nemen, het eerste half jaar te evalueren en met frisse energie naar de tweede helft van het jaar te kijken. Of je nu zpp’er bent of een kleine onderneming hebt, deze rustige maanden bieden een kans om niet alleen je bedrijf te analyseren, maar ook even op adem te komen.

 

Net als jouw productiviteit, wordt de klantactiviteit in de zomer vaak ook wat minder. Veel klanten zijn op vakantie of degene die de beslissingen neemt, is afwezig. Vaak worden beslissingen over de zomervakantie heen getild. Dit vertraagt het proces en kan dus zorgen voor minder omzet in de maanden juli en augustus. Een belangrijke tip is om op tijd te factureren, zodat betalingen geen vertraging oplopen. Zo houd je de cashflow goed.

Wat ga je dan wel doen in deze periode? Hierbij een aantal tips:

 

1. Terugblikken op het eerste half jaar

De zomer is een perfect moment om even terug te kijken op de eerste zes maanden van het jaar. Neem de tijd om te evalueren wat goed ging en waar verbetering mogelijk is. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat zijn mijn grootste successen?
  Kijk naar de behaalde doelen en mijlpalen en vier deze successen. Dit helpt je om gemotiveerd te blijven.
 • Welke uitdagingen ben ik tegengekomen?
  Identificeer de uitdagingen en denk na over wat je kunt leren van deze ervaringen.
 • Hoe presteerden mijn producten of diensten?
  Kijk welke producten of diensten het beste verkochten en welke minder goed liepen. Dit kan je helpen om je aanbod te optimaliseren.

 

‘Veel ondernemers vergeten echt te ontspannen in de zomer’

 

2. Plannen maken

de komende maanden van het jaar. Dit helpt je om gefocust en voorbereid te blijven.

 • Stel nieuwe doelen
  Gebruik je evaluatie om nieuwe doelen te stellen die realistisch en meetbaar zijn. Dit kunnen omzetdoelen zijn, maar ook persoonlijke doelen zoals het verbeteren van je werk-privébalans.
 • Optimaliseer je strategie
  Pas je marketing- en verkoopstrategieën aan op basis van wat je geleerd hebt in de eerste helft van het jaar. Overweeg ook nieuwe markten of doelgroepen te verkennen. Win advies in bij de juiste mensen.
 • Werk aan je vaardigheden
  De zomer is een goede tijd om te investeren in persoonlijke ontwikkeling. Volg een cursus, lees vakliteratuur of ga netwerken. Er worden vaak zomerse netwerkborrels georganiseerd. De perfecte kans om nieuwe mensen te leren kennen en potentiële samenwerkingen te verkennen.

 

3. Tijd voor ontspanning

Hoewel de zomer vaak gezien wordt als een tijd van rust, vergeten veel ondernemers om echt te ontspannen. Het is belangrijk om ook tijd voor jezelf te nemen en op te laden voor de drukke maanden die volgen. Je werkt hard, dus zorg dat je even echt tot rust komt. Vaak komen dan opeens ook de beste ideeën naar voren.

 • Plan vakantie of vrije dagen
  Zorg ervoor dat je echt afstand neemt van je werk. Dit helpt je om stress te verminderen en creatiever te denken wanneer je terugkomt.
 • Doe aan zelfzorg
  Besteed tijd aan activiteiten die je energie geven, zoals sporten, lezen, of tijd doorbrengen met familie en vrienden.
 • Zorg voor balans
  Probeer een evenwicht te vinden tussen werk en ontspanning. Zelfs als je niet op vakantie gaat, kun je genieten van de zomer door minder uren te werken en van het mooie weer te profiteren.

 

 ‘De zomer is dé periode om na te denken over nieuwe kansen’

 

Conclusie

Ondernemen in de zomer brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee. Door de balans te vinden tussen reflectie, groei en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden, kun je na de zomer, in de laatste maanden van het jaar met hernieuwde energie en duidelijke doelen aan de slag gaan. Of je nu tijd besteedt aan het evalueren van je bedrijfsresultaten, het stellen van nieuwe doelen of simpelweg geniet van een welverdiende pauze, de zomer kan een waardevolle periode zijn voor zowel jou als je onderneming.

En een laatste tip: zorg dat iedereen op de hoogte is dat jij op vakantie bent. Stel een automatisch antwoord in. Goede communicatie naar je (potentiële klanten) is belangrijk!

Stichting Leefstijl & Vitaliteit maakt vliegende start dankzij klankbordtraject

Wil jij graag samen sparren over je onderneming? OKB staat klaar om ondernemers vooruit te helpen en biedt ondersteuning aan ondernemers uit midden- en kleinbedrijf. Ontvang 6 maanden persoonlijke begeleiding van een ervaren OKB-adviseur.

Vraag hier jouw klankbordtraject vrijblijvend aan en ontdek in het kosteloze intakegesprek hoe een OKB-adviseur jou kunnen 6 maanden begeleiden.

 

 

podcast de ondernemersgymLuistertip! Hoe blijf je als ondernemer in beweging om je bedrijf zo fit mogelijk te houden? Elke aflevering een nieuw thema en expert die met OKB in gesprek gaat. Luister nu naar de 8 delige podcastserie De Ondernemers Gym!