Ondernemersklankbord in de Telegraaf ‘Deel je zorgen’
Ondernemers zitten met hun handen in het haar nu ze in één keer de deuren van hun bedrijf hebben moeten sluiten. Van de cafébaas op de hoek tot de zzp’er die tennisles geeft. Hoe moet het verder met mijn bedrijf, kan ik die lening wel terug betalen en wat als dat niet lukt?
Hoewel de overheid tientallen miljarden vrijmaakt om bedrijven en zzp’ers door de coronacrisis heen te helpen, is het maar de vraag of dit genoeg is om de economie te redden. Een feit is dat er bedrijven om gaan vallen. Hoe ga je met die onzekerheid om?
“Deel je zorgen”, is het belangrijkste advies dat Jacqueline Zuidweg aan ondernemers in nood kan geven. “De meeste ondernemers houden problemen voor zichzelf, ze zien falen als een taboe. Maar voor elk probleem is een oplossing”, drukt de directeur van schuldhulpverleningsbureau Zuidweg en Partners ondernemers op het hart.
De Kamer van Koophandel heeft een speciaal coronaloket geopend waar ondernemers via telefoon en chat met vragen terecht kunnen. Bij het afgelopen vrijdag geopende loket zijn al meer dan vijfduizend telefonische hulpvragen binnengekomen. Naast het beantwoorden van praktische vragen, sturen ze ondernemers ook door naar de juiste instantie.
Dat kan bijvoorbeeld het Ondernemersklankbord zijn. Deze stichting bestaat al veertig jaar en koppelt ondernemers aan oud-ondernemers. “We bieden ondernemers een coach aan die ze op weg helpt. Door een luisterend oor te bieden, de juiste vragen te stellen, advies te geven en de juiste focus aan te brengen. Maar ook door bijvoorbeeld de weg te wijzen naar de juiste instantie voor de aanvraag van een financiering. Het hebben van een persoonlijke coach die je bijstaat haalt vaak al veel stress weg”, vertelt directeur Frank van Santen. Inmiddels is sinds de uitbraak van de coronacrisis het aantal aanvragen voor een klankbordtraject meer dan verdubbeld .
Van Santen roept ondernemers op zich aan te melden. “Wacht niet tot vijf voor twaalf, als het bedrijf al helemaal op het randje balanceert. Kom om half elf, als er nog wat vet op de botten zit.” Hij kent schrijnende verhalen van ondernemers die er zo doorheen zaten dat zelfdoding de enige uitweg leek. “Ook huwelijken sneuvelen, omdat ondernemers thuis niet over hun problemen en zorgen willen praten.”
Ook Zuidweg heeft als schuldhulpverlening regelmatig contact met 113 zelfmoordpreventie om signalen vroeg te herkennen. “Financiële schulden hakken er bij veel ondernemers in. Maar die kunnen altijd opgelost worden. Bedenk dat je niet de enige bent met een probleem, ook je schuldeisers hebben een probleem en die willen bijdragen aan een oplossing.”
Een van de belangrijkste vragen die Zuidweg aan haar cliënten stelt is: ‘Stel dat je morgen geen schulden meer hebt. Wat wil je dan doen?’ “Als de ondernemer genoeg vertrouwen heeft om door te gaan met zijn bedrijf, dan slaan we die weg in. Het kan ook zijn dat de cliënt dan liever in loondienst gaat of op wereldreis. Dat is ook goed. Stoppen kan ook een oplossing zijn.”