Ondernemersklankbord

Ondernemerstips van OKB-adviseur Frank Heemskerk

Frank Heemskerk

2 jaar OKB-adviseur in de regio Rotterdam

Frank Heemskerk begon zijn adviseurschap bij Ondernemersklankbord net toen de coronapandemie uitbrak. Een bijzondere start. Hij heeft daardoor nog maar weinig collega-adviseurs ontmoet. Tegelijkertijd is het wel een tijd waarin hij veel jonge, startende ondernemers goed kan helpen. Met zijn nuchtere Rotterdamse aanpak helpt hij hen door te zetten, ook als het tij tegenzit.

Wel of geen bv?

Frank heeft economie en bedrijfskunde gestudeerd en is daarna de advieswereld ingegaan. Zo werkte hij veertien jaar bij accountantskantoor KPMG, waar hij veel grote ict-projecten begeleidde. Na die veertien jaar startte hij zijn eigen adviesbureau, dat hij tot zijn pensioen in 2017 met veel plezier heeft gerund.

Twee jaar geleden vroeg een maatje uit zijn zakelijk netwerk hem voor het Ondernemersklankbord. Een goede zet. Hij wordt blij van het sparren met jonge, gedreven ondernemers die zijn adviezen ter harte nemen. “Ik hoef jonge ondernemers niet te vertellen hoe ze moeten omgaan met internet, maar kan ze wel helpen hun gedachten te scherpen, bijvoorbeeld over zaken als de ondernemingsvorm, hun marketing en hun administratie.” Richt je wel of niet een bv op? Welk prijskaartje hang je aan je producten en diensten? Hoe stel je je op naar nieuwe klanten? Jonge ondernemers zitten met veel vragen. Frank komt niet met pasklare oplossingen. Hij stelt kritische vragen en geeft de ondernemers huiswerk mee. “Sommigen vinden dat lastig, maar zelf tot inzichten komen werpt de meeste vruchten af.”

Durven

Bij ondernemen moet je niet bij de pakken neerzitten als het tegenzit, vindt Frank. “Veel draait om zelfvertrouwen.” Een onderneemster die haar eigen detacheringsbureau wilde starten, zonk de moed in de schoenen toen corona uitbrak. Toch zette ze door. Met goed resultaat. Frank liet haar inzien dat ze veel talenten heeft waar bedrijven om zitten te springen.

Ook durf is belangrijk. Enthousiast vertelt Frank over een oud-lerares zang en dans die een grote sprong in het diepe nam. Ze verdient nu haar brood met het maken en verkopen van producten van oude brandweerslangen. Bij zo’n nieuw avontuur is een klankbord heel prettig. En contacten met andere ondernemers heeft ook nog andere voordelen. Zo hielp Frank haar via zijn netwerk aan de toelevering van brandweerslangen van Shell en van de brandweer van veiligheidsregio’s. Die krijgen nu een mooi tweede leven als tassen, riemen en andere producten.

Never a dull moment’

Over veel ondernemers die Frank heeft geholpen, spreekt hij met trots. Sommigen moeten veel hobbels overwinnen, maar het tegenovergestelde komt ook voor: ondernemers met een vliegende start. Zo haalde een oud-politieman in hele korte tijd prachtige klanten binnen met zijn virtual reality-gedragstrainingen. Frank helpt hem met praktische tips over bijvoorbeeld offreren, maar belangrijker nog: hij leert hem ook te doseren en niet aan zichzelf voorbij te gaan.

Dé ondernemerstip?

Vraag Frank niet naar dé ondernemerstip, want iedere ondernemer heeft zijn eigen uitdagingen. Hij sluit af met een voorbeeld in de ict-sector. Zorg dat jouw ict-product of -dienst goed aansluit op de behoeften in de markt en wees niet te specialistisch. Terwijl bedrijven zitten te springen om software-experts, klopte bij Frank een programmeur aan die zonder werk zat. Probleem: hij werkte met één specifieke tool waar weinig vraag naar was. Verdiept hij zich in de software van de toekomst, dan brengt dat weer veel meer perspectief. De ict-kennis van Frank en zijn netwerk in deze branche komen daarbij goed van pas.

 

Vind een adviseur in jouw regio