Ondernemerstips van Hub Eijkenboom
Hub Eijkenboom, sinds 2015 OKB-adviseur in de regio Limburg
Hij is er nog lang niet klaar voor om achter de geraniums te zitten, zegt hij. Daarom besloot Hub Eijkenboom (68) adviseur te worden bij Ondernemersklankbord. Met ruim 40 jaar ervaring op de teller helpt hij nu andere ondernemers op weg. Hub vertelt over zijn eigen ervaring als ondernemer, veelvoorkomende uitdagingen en deelt zijn ultieme ondernemerstip.
Kennis doorgeven
Meer dan 40 jaar werkte Hub voor diverse organisaties door heel Nederland. Hij stond aan het roer van veelal technische bedrijven en verschillende onderdelen van de Telegraaf, zoals distributie, transport en drukkerijen. Hiervan bekleedde hij zo’n 26 jaar de rol van directeur bij verschillende bedrijven. De afgelopen 10 jaar hield hij zich voornamelijk bezig met reorganisaties en het kopen en verkopen van bedrijven, waar ook weer reorganisaties uit voortkwamen. “Na 40 jaar een drukke baan te hebben gehad, is het een grote verandering om van de één op andere dag op de bank te zitten. Dan denk je al snel: wat gaan we nu eens doen? De afgelopen 40 jaar heb ik geen tijd gehad voor hobby’s. Daarnaast kom je er langzaamaan achter dat niemand op je zit te wachten. Ik wilde graag wat doen met de kennis die ik door de jaren heen heb opgebouwd en vond het zonde als het zomaar verloren zou gaan. Destijds kende ik al iemand die ook ondernemers begeleidde bij Ondernemersklankbord. Zodoende ben ik in 2015 gestart als OKB-adviseur. Destijds was er een leus en die luidde: “De droom van de ondernemer moet geen nachtmerrie worden.” Veel mensen willen graag een eigen bedrijf beginnen. Ze hebben vaak geen geld of mogelijkheden, maar hebben wel een idee. Hier proberen we bij
“Ik draag enkel bouwstenen aan en kijk of het fundament stevig genoeg is. Als het niet levensvatbaar is, dan ben ik daar ook heel eerlijk in.”
De kar op het spoor houden
“Als directeur ben je probleemeigenaar van alles wat er in het bedrijf gebeurt. Of je nu overleg hebt met de ondernemingsraad of simpelweg een probleem hebt met de wijziging van het rooster; je bent als directeur overal bij betrokken. Daarbij word je iedere maand geconfronteerd met de financiële cijfers. Iedere dag moet je opnieuw aan de touwtjes trekken om de kar op het spoor te houden. De fouten die ik zelf heb gemaakt, die hoeft een ander niet meer te maken. Het mooie aan een klankbordtraject is dat ik doe alsof het probleem van de ondernemer mijn eigen probleem is. Althans, zo ga ik te werk. Hoe zou ik dit probleem aanvliegen? Op die manier breng ik mijn advies uit. Het is aan de ondernemer om het advies wel of niet aan te nemen. Uiteindelijk is het zijn of haar idee of bedrijf. Ik draag enkel bouwstenen aan en kijk of het fundament stevig genoeg is. Als het niet levensvatbaar is, dan ben ik daar ook heel eerlijk in. Ik heb er niets aan om eromheen te draaien. Het is zonde om al je spaargeld te verbranden aan een idee dat niet levensvatbaar is. Mijn aanpak is open en rechtdoorzee.”
“Iedereen is altijd bereid om iets voor je te doen, je staat er echt niet alleen voor. Iedereen weet elkaar te vinden, OKB is een kleine community.”
Een hechte community
“Sinds ik onderdeel ben van Ondernemersklankbord ervaar ik vaak déjà vu-momenten. Veel uitdagingen waar ondernemers tegenaan lopen heb ik al eerder meegemaakt. Ik houd echt van het mkb en de ondernemers. We hebben een heel leuk team in onze regio. Iedereen is altijd bereid om iets voor je te doen, je staat er nooit alleen voor. Iedereen weet elkaar te vinden, OKB is een kleine community. We hebben eigenlijk ook niets te verliezen, we kunnen alleen nog maar winnen.”
Dé ondernemerstip?
“Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk niet te makkelijk over het starten van een onderneming, trek er gerust een jaar voor uit. De ‘wie, wat, waar en hoe’ moeten glashelder zijn voordat je begint. Zorg dat je de juiste mensen vindt om je te begeleiden. OKB is hier een perfect voorbeeld van. Tot slot zou ik willen adviseren om voor kwaliteit te gaan; geef liever wat extra geld uit wanneer je de hulp inschakelt van bijvoorbeeld een boekhouder of jurist. Daar voorkom je achteraf gedoe mee.”