Ondernemersklankbord

Ondernemerstips van Hub van Heur

ondernemerstips van Hub van Heur

5 jaar OKB-adviseur in de regio Limburg

Heeft je bedrijf groeipijnen? Dan ben je bij Hub aan het juiste adres voor advies, waarbij hij put uit eigen ervaring. Samen met zijn broer nam hij in 1975 het bouwbedrijf van zijn vader over dat in de loop der jaren groeide van vijftien naar zestig man personeel. “Als je groeit, neem je al snel te veel hooi op je vork. Ik wil ondernemers graag behoeden voor de fouten die ik vroeger heb gemaakt.”

Sinds 2014 is Hub met pensioen, maar achter de geraniums zitten is niks voor hem. Vandaar dat hij reageerde op de oproep van Ondernemersklankbord voor het adviseurschap. Inmiddels is hij alweer vijf jaar met veel plezier adviseur bij OKB in de regio Limburg. “Zo blijf ik bij en kan ik anderen helpen”, zegt hij enthousiast.

Met trots kijkt hij terug op zijn werkende leven, waarin hij met zijn vader en broer een bloeiend bouwbedrijf opbouwde. Die kennis die hij al die jaren opdeed, geeft hij nu graag door. Van acquisitie en administratie tot uitvoering, Hub kent het klappen van de zweep. Zijn specialisaties zijn aanbestedingen en prijsvorming-calculaties. En laten dat nou net twee facetten zijn waar volgens Hub veel ondernemers mee worstelen. “Ik merk dat veel ondernemers daarin steken laten vallen.”

“Sommigen willen klankborden, anderen vragen om bevestiging voor hun plan en weer anderen vragen om hulp voor het oplossen van een probleem.”

Hulp naar wens

Ondernemers kloppen met hele verschillende vragen bij Hub aan. “Sommigen willen klankborden, anderen vragen om bevestiging voor hun plan en weer anderen vragen om hulp voor het oplossen van een probleem.” Wat de behoefte ook is, Hub biedt graag een luisterend oor en met veel bevlogenheid adviseert hij de ondernemers waar hij dat kan. Bijvoorbeeld een kapper die hem om raad vroeg omdat hij iets totaal anders wilde gaan doen, namelijk het starten van een onderneming in prefab-huizen. Hubs bouwachtergrond kwam in dit geval goed van pas. Waar vind je een architect, hoe vraag je een bouwvergunning aan, met welke eisen moet je allemaal rekening houden? Hij hielp de ondernemer goed op weg en ook nu het bedrijf succesvol reilt en zeilt, biedt hij nog regelmatig begeleiding.

“Neem niet te veel hooi op je vork”

Dé ondernemerstip?

“Mijn belangrijkste tip voor ondernemers?” Daar hoeft Hub niet lang over na te denken: “Neem niet te veel hooi op je vork.” Wil je groeien met je bedrijf, dan is het belangrijk focus en structuur aan te brengen en niet alles tegelijk op te pakken, legt hij uit. Een heldere planning helpt daarbij. “Wil je uitbreiden, onderzoek dan eerst goed of dit het juiste moment is. Nu met de krapte op de arbeidsmarkt is het bijvoorbeeld maar de vraag of je wel voldoende personeel kunt vinden. Soms nemen ondernemers in hun wanhoop personeel aan dat niet over de juiste papieren beschikt. Dat is gevaarlijk. Vaak brengt dat niet het gewenste resultaat en levert het alleen maar meer problemen op.”

Een beetje avontuurlijk moet je wel zijn als ondernemer, maar tegelijkertijd moet je dus ook met beide benen op de grond blijven staan. Wie meer avontuur wil, kan dat altijd nog opzoeken in zijn vrije tijd. Zo geniet Hub met volle teugen van zijn vliegbrevet. Even geen benen op de grond, maar hoog in de lucht genieten van het mooie uitzicht.

 

Vind een adviseur in jouw regio