Ondernemersklankbord

Ondernemerstips van Robert Huijser

ondernemerstips van Robert Huijser

3,5 jaar adviseur in de regio Gelderland

Als startende ondernemer verkooptips nodig? Dan zit je bij OKB-adviseur Robert Huijser goed. Positief en verkoop gedreven, zo omschrijft hij zichzelf. Na de verkoop van zijn bedrijf op zijn 61e was het wel even zoeken, wat nu? Een goede vriend wist raad en bracht Robert in contact met Ondernemersklankbord. Een goede zet, want alweer 3,5 jaar helpt hij met veel plezier kleine en startende ondernemers op weg in management en verkoop.

Als eigenaar van een internationaal transportbedrijf reisde hij de hele wereld over en genoot hij van het contact met klanten. Dat enthousiasme brengt hij nu graag over op de ondernemers die hem om hulp vragen in een klankbordtraject. “Verkopen draait om persoonlijk contact. Verdiep je in de klant en neem de klant aan de hand mee.”

“Verkopen draait om persoonlijk contact. Verdiep je in de klant en neem de klant aan de hand mee.”

Tekort aan verkoop

“Veel ondernemers worstelen met de verkoop”, zegt Robert. “Ze weten niet hoe ze het moeten aanpakken, pakken het verkeerd aan of hebben te weinig durf.” Robert laat hen zien dat je met kleine stappen al een groot verschil kunt maken. Dat deed hij bijvoorbeeld met een bijeenkomst die hij laatst organiseerde. In afstemming met Ondernemersklankbord Gelderland richtte hij een businessclub op, waarin hij zijn vijftien klankbord-deelnemers bij elkaar bracht. Een-op-een-sessies tussen de ondernemers bleken daar heel vruchtbaar. Niet alleen om van elkaar te leren, maar ook om de klantenkring uit te breiden, want sommige ondernemers deden er zaken met elkaar.  “Alleen al persoonlijk contact met andere ondernemers op zo’n bijeenkomst kan dus al veel brengen.”

Zorg voor wat vet op de botten met goede verkoopcijfers, is het devies van Robert.

Zorg voor wat vet op de botten met goede verkoopcijfers, is het devies van Robert.

Financiële buffer

Robert wijst ondernemers ook op hun huishoudboekje. Je moet als ondernemer niet te snel tevreden zijn, meent hij. In een van zijn eerste klankbordtrajecten was een jonge ondernemer bijvoorbeeld blij met een omzet van 3000 euro per maand. Maar wat als er gezinsuitbreiding zou komen of zijn bedrijf te maken zou krijgen met economische tegenslagen? Dan is dat geen vetpot. “Veel ondernemers bouwen geen financiële buffer op. Heel onverstandig. Kijk vooruit en zorg dat je in een onvoorziene situatie niet gelijk in de problemen komt.” De klankbord-deelnemer nam zijn advies ter harte. Met coaching van Robert ging hij aan de slag om zich beter te profileren en meer omzet binnen te halen. Mét effect. Zijn omzet steeg naar maar liefst 25.000 euro per maand en om aan alle klantvragen te kunnen voldoen, nam hij twee medewerkers in dienst.

“Door persoonlijk een kerstbrood bij je klanten langs te brengen, sta je weer op het netvlies.”

Dé ondernemerstip?

Zorg voor wat vet op de botten met goede verkoopcijfers, is het devies van Robert. Hij vertelde al over het belang van persoonlijk contact bij verkoop, maar heeft nog een tip: wees creatief. Zo biedt bijvoorbeeld de decembermaand een mooie gelegenheid voor wat extra exposure. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, zegt hij. Door persoonlijk een kerstbrood bij je klanten langs te brengen, sta je weer op het netvlies. Een simpele, doeltreffende formule.

 

Vraag een gratis klankbordtraject

Dé belangrijkste ondernemersvraag: hoe onderscheid je je van de rest? Een OKB-adviseur kan je hierbij helpen. Vraag een gratis klankbordtraject aan op onze website. Een adviseur uit jouw regio neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

In een paar stappen jouw persoonlijke klankbord >