Ondernemerstips van Ruud Pruijsten-Timmermans
6 jaar OKB-adviseur in de regio Limburg
Ruud Pruijsten-Timmermans werkte 35 jaar als beleidsmedewerker voor de Limburgse Land- en Tuinbouwbond. In 2015 zorgde een gedwongen reorganisatie ervoor dat ze op zoek moest gaan naar een andere uitdaging. Die vond ze onder andere als secretaris in de Limburgse paardensport, maar ook als adviseur bij OKB. Inmiddels is ze dat al zes jaar. Met haar nuchterheid en eerlijkheid geeft ze jonge ondernemers graag een duwtje in de goede richting.
Van mens tot mens
“Wat mij zo aanspreekt aan mijn rol als adviseur bij OKB is dat je van mens tot mens iets voor elkaar kunt betekenen. De gesprekken met ondernemers zijn niet alleen voor de ondernemers waardevol, maar ook voor mezelf.” Ruud gebruikt haar (levens)ervaring om ondernemers te coachen in het ondernemerschap. “Voordat ik bij de Limburgse Land- en Tuinbouwbond aan de slag ging, werkte ik als sociaal-economisch voorlichter. Deze ervaring komt nu goed van pas. Daarnaast heb ik door mijn werk in de agrarische sector veel inzicht in de relatie tussen werk en privé. Een goede balans vinden tussen het gezin en het bedrijf is een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap. Ook hiermee kan ik ondernemers helpen.”
“Ik vertel niet wat ze wel of niet moeten doen, maar ik ben wel eerlijk. Ik hou ze een spiegel voor om ze zelf te laten ontdekken wat de beste oplossing is.”
Een spiegel voorhouden
Ruud coacht het liefst jonge ondernemers met een innovatief plan die aan het begin staan van het ondernemerschap. “Ik help deze ondernemers met het opstellen van een bedrijfsplan zodat ze handen en voeten kunnen geven aan hun onderneming. Voor mij zijn dat echt de pareltjes!” Daarnaast begeleidt ze ondernemers die op welke manier dan ook vastlopen met hun bedrijf. “Ik vertel niet wat ze wel of niet moeten doen, maar ik ben wel eerlijk. Ik hou ze een spiegel voor om ze zelf te laten ontdekken wat de beste oplossing is.” Soms betekent dat dat er rigoureuze veranderingen moeten worden doorgevoerd:
“De casus die mij het meest is bijgebleven is een hardwerkend jong stel met een zoontje waarbij de man een echte vakman was. Hij had de grootste plannen, maar zijn vrouw zag dat het financieel niet goed ging met het bedrijf. Ik heb ze geholpen om de stap van vakmanschap naar ondernemerschap te maken. Dat betekende wel dat ze noodgedwongen de helft van het bedrijf moesten verkopen. Dat is een moeilijke stap, maar nu hebben ze wel een financieel gezond bedrijf en een betere balans tussen werk en privé.”
“Een goede balans vinden tussen het gezin en het bedrijf is een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap.”
Dé ondernemerstip?
“Ondernemers moeten vaker de tijd nemen om kritisch naar zichzelf te kijken – al dan niet begeleid door een adviseur van OKB. Ondernemerschap is niet alleen werken, soms moet je ook even stilstaan om te bedenken waar je staat, waar je naartoe wilt en wie of wat je daarvoor nodig hebt.”