Ondernemersklankbord

Ondernemerstips van Ted van Groningen

Ondernemerstips van Ted van Groningen

2 jaar OKB-adviseur in de regio Oost-Brabant

Vervroegd met pensioen, en dan? Voor die vraag kwam Ted van Groningen ook te staan. Na een carrière bij Philips en Bosch, ging hij begin 2020 met pensioen. Hij maakte een mooie reis door Australië, maar kwam bij terugkomst in een door corona stilgelegd Nederland. Een tijd waarin ondernemers zijn expertise goed konden gebruiken. En dus ging hij aan de slag als adviseur bij Ondernemersklankbord. Nu, twee jaar later, heeft hij al heel wat ondernemers vooruit geholpen.

Iets terugdoen voor de maatschappij

Ted van Groningen gaf ruim dertig jaar leiding aan verschillende ontwikkelingsprojecten binnen Philips en Bosch. In deze rol begeleidde hij het in de markt brengen van nieuwe producten van begin tot eind. Daarnaast maakte Ted de laatste 25 jaar onderdeel uit van het managementteam van zijn businessunit. Daar kreeg hij te maken met alle financiële en strategische aspecten van het bedrijfsleven. Deze opgedane kennis en ervaring wilde Ted na zijn pensioen gebruiken om ondernemers vooruit te helpen.

“Nadat ik begin 2020 vervroegd met pensioen ging, wilde ik op vrijwillige basis iets terugdoen voor de maatschappij. Een vriend van mijn sportclub vroeg of het niet iets voor mij was om adviseur te worden bij Ondernemersklankbord. Ik solliciteerde en al snel kon ik aan de slag.” Een beter moment had Ted niet kunnen kiezen, want in de coronacrisis zaten veel ondernemers te springen om zijn expertise. “Niet alle ondernemers die ik begeleidde tijdens de coronapandemie zaten in slecht weer, sommige ondernemers groeiden juist heel snel dankzij corona.” Ted hielp deze groeiende ondernemers bij het aanbrengen van structuur in het bedrijfsproces. Een klankbordtraject is er dus niet alleen voor ondernemers die het moeilijk hebben, maar ook voor ondernemers die willen professionaliseren.

“Niet alle ondernemers die ik begeleidde tijdens de coronapandemie zaten in slecht weer, sommige ondernemers groeiden juist heel snel dankzij corona.”

Moeite met keuzes maken

Wanneer een ondernemer een klankbordtraject heeft aangevraagd, wordt hij gekoppeld aan een adviseur uit zijn regio. In het geval van Ted is dat de regio Oost-Brabant. “Zodra ik een case ontvang, neem ik dezelfde dag nog contact op met de ondernemer om een afspraak te maken. Het eerste wat ik doe is achterhalen wat de exacte hulpvraag is. Het grappige is dat de vraagstukken van de ondernemers die ik begeleid niet veel afwijken van de thema’s die bij grote bedrijven als Philips spelen. Bij grote bedrijven is het natuurlijk complexer, maar de kernvragen zijn hetzelfde: Wie is mijn doelgroep? Hoe bereik ik die? Waarin onderscheid ik mij van de concurrenten? En hoe ziet mijn verdienmodel eruit?”

Ted benadrukt dat veel ondernemers moeite hebben met keuzes maken. “En dat is ook begrijpelijk. Je begint vaak als eenpitter en dan moet je alle ballen zelf in de lucht houden. Op een gegeven moment moet je keuzes maken: waar ben ik zelf goed in en wat kan ik beter uitbesteden? Ik help ondernemers om dingen inzichtelijker te krijgen. Door suggesties aan te dragen, maar ook door kritische en verhelderende vragen te stellen. Soms leidt dat tot nieuwe inzichten en soms bevestigt het juist dat ze al op de goede weg zijn.”

“Het grappige is dat de vraagstukken van de ondernemers die ik begeleid niet veel afwijken van de thema’s die bij grote bedrijven als Philips spelen.”

Dé ondernemerstip?

Inmiddels is Ted 2 jaar adviseur voor Ondernemersklankbord. Zijn ervaring leert dat veel startende en groeiende ondernemers geen ondernemersplan hebben waardoor de structuur ontbreekt. Zijn ondernemerstip is dan ook: “Zorg dat je een plan hebt en durf keuzes te maken”. Dat je soms advies nodig hebt bij die keuzes, begrijpt hij heel goed: “Kleine ondernemers zijn vaak eenzaam. Zij kunnen niet alles bespreken met hun medewerkers, concurrenten of thuisfront. Daarom is zo’n klankbordtraject echt aan te raden. Als adviseur denk ik graag mee met de lastige vraagstukken waar ondernemers mee te maken krijgen.”

 

Vind een adviseur in jouw regio