Ondernemersklankbord

Ondernemerstips voor 2024

Ondernemerstips voor 2024

Ongelooflijk maar waar: 2023 is alweer bijna voorbij. Een jaar waarin ondernemers weer met flinke uitdagingen te maken hadden, zoals stijgende kosten en personeelstekort maar ook regelmatig met het terugbetalen van uitgestelde belastingen en de uitgebreide wet- en regelgeving voor ondernemers. Veel ondernemers worstelen dan ook met de vraag hoe ze zich goed kunnen voorbereiden op de komende jaren.

 

Wij zijn er voor ondernemers

Het einde van het jaar is altijd een mooi moment om de balans op te maken. Waar sta je als ondernemer en welke ondernemerslessen waren er afgelopen jaar? Onze adviseurs kunnen je hier goed bij helpen. Zij delen als vrijwilliger hun kennis, ervaring en expertise met ondernemers en geven onpartijdig advies. Hierbij de volgende ondernemerstips voor 2024:

“Door te bepalen waar je eind 2024 wilt staan, geef je jezelf doelen die als leidraad dienen in het nieuwe jaar”

#1 Kijk vooruit

Door nu te bepalen waar je eind 2024 wilt staan, geef je jezelf doelen die als leidraad dienen in het nieuwe jaar. Hierbij is het belangrijk om naar het afgelopen jaar te kijken. Waaraan heb jij je tijd besteed? En wat leverde het op? Kijk naar jouw markt en doelgroep: waar is nu behoefte aan? En hoe kan jij hierop inspelen? Door jezelf deze vragen te stellen, breng je meer focus aan in je bedrijf zodat je je tijd in het komende jaar aan de juiste dingen besteedt.

 

Heb je hulp nodig bij het bepalen van de strategie voor 2024? Vraag een klankbordtraject aan. 

 

#2 Wees flexibel

Als we iets hebben geleerd de afgelopen jaren is het dat niets zeker is. De wereld verandert snel en dat vraagt om flexibel ondernemen. De gekozen strategie voor 2024 is dan ook een leidraad en geen vaststaand gegeven. In deze onzekere tijden moet je namelijk snel kunnen schakelen om de concurrentie voor te zijn en financieel gezond te blijven. Probeer daarom in 2024 jouw bedrijf zo te organiseren dat je makkelijk kunt opschalen wanneer mogelijk en afschalen indien noodzakelijk. Dit doe je onder andere door de vaste lasten zo laag mogelijk te houden en door samenwerkingen aan te gaan met externe partijen.

 

“Als we iets hebben geleerd de afgelopen jaren is het dat niets zeker is.”

 

#3 Houd grip op je geldzaken

Aan het eind van elk jaar is het een goed moment om de (financiële) balans op te maken. Door de inkomsten en uitgaven op een rij te zetten, krijg je een goed beeld van wat de geïnvesteerde tijd je dat jaar heeft opgeleverd. De volgende stap is het maken van een financieel jaarplan voor het komende jaar. Wat is de omzetverwachting? Wees daarbij realistisch en leg de lat niet te hoog. Maak ook een inschatting van de kosten in 2024. Hierbij geldt: bouw wat extra marge in om een buffer te hebben wanneer de kosten onverwacht snel stijgen. Onderzoek gelijk waar je kosten kunt besparen zodat je stressvrij aan het nieuwe ondernemersjaar begint.

“Onderzoek waar je kosten kunt besparen zodat je stressvrij aan het nieuwe ondernemersjaar begint.”

 

#4 Vergroot je online zichtbaarheid

Door online zichtbaar te zijn, vergroot je je omzet(gebied). Investeer daarom in een goed vindbare website, eventueel inclusief webshop, en laat op social media zien dat je bestaat. Social media platforms zoals Instagram, Facebook en LinkedIn bieden je namelijk een prachtige etalage voor jouw product of dienst.

Wil je meer weten?

OKB helpt ondernemers vooruit en biedt ondersteuning aan ondernemers uit midden- en kleinbedrijf. Van starters tot bestaande bedrijven die vastlopen of willen groeien. Het klankbordtraject biedt 6 maanden lang persoonlijke begeleiding van een ervaren OKB-adviseur. Deze kan jou ook helpen bij het formuleren van concrete doelen.  Vraag hier je klankbordtraject aan.

 

ondernemerstips van Robert Huijser

ondernemerstips van Robert Huijser

Leestip: lees ook de ondernemerstips van Robert Huijser