Ondernemersklankbord

‘Out of Office’ – 7 tips voor vakantie van je bedrijf

Out of Office’ – 7 tips voor vakantie van je bedrijf

Als zzp’er genieten van een welverdiende vakantie

Eigen ondernemer zijn staat voor velen voor vrijheid. Zelf bepalen wanneer je wel en niet werkt. In de praktijk werkt dat vaak heel anders. Vakantie nemen betekent; geen inkomsten en bovendien kan het moeilijk zijn je werk helemaal los te laten. Een telefoontje terwijl je rustig op het strand ligt, nog even wat mailtjes beantwoorden tijdens de siësta of een tekstje tikken vanaf je hotelkamer? Als je alles goed regelt voordat je vertrekt, heb jij geen zorgen en kun je écht ontspannen. Want juist die zzp’ers hebben hun vakantie hard nodig! OKB kan ondernemers helpen bij het organiseren van hun bedrijfsvoering, ook bij het organiseren van een tijdelijke vakantiepauze. In dit artikel vertellen wij je waar je op moet letten als jij en je bedrijf op vakantie zijn..

Vakantie nemen, waarom zou je?

Het feit dat zzp’ers geen vakantiedagen en vaste werktijden hebben maakt dat ze meer risico lopen op burn-out klachten dan hun collega’s in loondienst. Daarom is het juist van groot belang dat je als zelfstandige af en toe vakantie neemt. Losgaan op de skipiste, relaxen op een zonovergoten strand, een wereldstad ontdekken, óf gewoon lekker een boek lezen in eigen tuin. Het gaat erom dat je kan uitrusten, de routine kan doorbreken en kan focussen op andere zaken. Dan kun je daarna weer met frisse, nieuwe energie verder bouwen aan je bedrijf. Meer advies over het bouwen aan jouw bedrijf? Het klankbordtraject van OKB helpt jou in elke fase vooruit.

7 dingen om op te letten als je op vakantie gaat

Het OKB begeleidt met haar 300 ervaren adviseurs al ruim 42 jaar ondernemers in het MKB in elke bedrijfsfase. In een klankbordtraject van 6 maanden verzorgt het OKB een-op-eenbegeleiding voor de ondernemer. Samen gaan de ondernemer en de adviseur aan de slag om te kijken hoe de toekomst van de onderneming er uit ziet. Dat kan betekenen dat er gezocht wordt naar nieuwe klanten om groei te realiseren, maar kan ook betekenen dat de ondernemer wordt begeleid naar een zo’n goed mogelijke beëindiging van de onderneming.

out of office voor ondernemers

Is de kogel door de kerk en heb je besloten jezelf die vakantie te gunnen? Houd met een aantal zaken rekening zodat je zonder zorgen de boel de boel kan laten.

#1 Het juiste moment

Allereerst is het belangrijk om een goed moment te kiezen in het jaar. Binnen elke bedrijfstak zijn er periodes in het jaar die drukker of juist minder druk zijn. Ga je tijdens een drukke periode op vakantie dan loop je vanzelfsprekend veel meer omzet mis, dan wanneer je niet werkt in een periode waarin je klanten minder actief zijn.

#2 Informeer je klanten

Als je de datum hebt gekozen, kun je verder. Je kan je klanten gaan informeren zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Doe dat tijdig. Op die manier kunnen zijn rekening houden met jouw afwezigheid. Stel ook een out-of-office bericht én een voicemailbericht in zodat mensen die jou mailen of bellen direct op de hoogte zijn en weten dat ze misschien even op een reactie zullen moeten wachten.

#3 Financiële buffer

Zorg voor een financiële buffer. Waarschijnlijk verdien je tijdens je vakantie niets of minder. Als je hier vooraf rekening mee hebt gehouden en een buffer hebt opgebouwd, is dat geen probleem. Zet bijvoorbeeld elke maand wat geld opzij om te sparen voor je vakantie.

#4 Afronden waar mogelijk

Kies een moment uit dat niet middenin een opdracht valt. Tenzij het een doorlopende opdracht is en je al een goede band hebt opgebouwd met de klant. Het beste kun je de vakantie plannen wanneer je net een opdracht hebt afgerond. Houd daarbij wel rekening met uitloop. Wil je graag een nieuwe opdracht aannemen, vlak voor je vakantie? Wees dan duidelijk over de startdatum. Tot slot kun je uiteraard ook vooruitwerken voor opdrachten waarbij dat kan.

#5 Werk je administratie bij

Kom je helemaal uitgerust thuis na een fijne vakantie, ligt er een berg administratie op je te wachten… Zorg ervoor dat je administratie is bijgewerkt voordat je vakantie begint. Stuur facturen, denk aan de belastingaangifte. Zo begin je na je vakantie lekker opgeruimd én wellicht ook met wat geld op je rekening.

#6 Content plannen

Plan je je Social Media, mailings en blogs vooruit. Er zijn diverse tools beschikbaar waarmee je jouw content bijvoorbeeld een maand vooruit kunt plannen. Zo kun je alles vóór je vakantie al klaarzetten en worden je berichten of posts automatisch gepubliceerd.

#7 Helemaal offline?

Wil jij tijdens je vakantie helemaal offline gaan? Je telefoon uitschakelen, geen mails beantwoorden en ook niet overleggen met een collega? Soms is het toch nodig om even een klant te antwoorden of te reageren op een voorstel. Door bijvoorbeeld om de dag een vast moment te kiezen voor het beantwoorden van e-mails of telefoontjes zorg je ervoor dat je niet alsnog continu met je werk bezig bent. Schakel ook een vervanger in, die bij spoedzaken kan handelen én zorg ervoor dat je alle bestanden die je eventueel nodig hebt in een cloud of Dropbox hebt staan.

 

Wil je meer informatie?

Gespecialiseerde OKB-adviseurs kunnen je goed helpen bij jouw vraag over je bedrijf en de vakantieperiode.

Stel hier je vraag