Ondernemersklankbord

Aad Janszen

Aad Janszen is een ras-ondernemer die zijn jarenlange ervaring graag inzet om andere ondernemers vooruit te helpen. Als troubleshooter  richt hij zich vooral op het oplossen van problemen. Dit was in zijn eigen onderneming in de afgelopen 40 jaar ook steeds meer zijn rol geworden. Als aanspreekpunt voor het managementteam, was het aan Aad om tot de kern van de problemen door te dringen. Aad weet door zijn ervaring snel in te zoomen op de probleemstelling en op die manier te achterhalen waar de pijnpunten voor de ondernemer liggen.

Wanneer hij vanuit Ondernemersklankbord een gesprek heeft met een ondernemer, doet hij eigenlijk hetzelfde als de afgelopen jaren; namelijk er zo snel mogelijk achter komen waar de pijnpunten zitten om samen goed te kijken naar het probleem of de verbeterpunten binnen het bedrijf. Hij heeft ook niet direct de oplossing, maar zoals Aad zelf zegt: “Met brainstormen kom je vaak een heel eind. Dat vind ik ook het leukste aan dit werk; door betrekkelijk kleine duwtjes en suggesties kun je enorme verschillen maken voor een ander. Door out of the box te denken, maar vooral door goed te kijken naar de blokkades. Door de fouten te vermijden die al eerder gemaakt zijn, kan je ook heel veel leren.”

Blijf flexibel en ga mee met je tijd
De ervaring die Aad met zich meebrengt, is opgedaan uit zijn eigen ICT-onderneming die hij direct na zijn opleiding oprichtte. Wat begon als een eenmanszaak voor het ontwikkelen van software en importeren van computers, leidde groeide uit tot een bedrijf met 120 medewerkers. Met het oog op de toekomst fuseerde Aad in 2012 met een collega-ondernemer om voldoende schaalgrootte te bereiken. In de nieuwe organisatie bleef Aad betrokken als CFO en heeft zich meer gericht op de administratieve processen en de financiering.. Door deze rol bleef Aad zich verder ontwikkelen en ca 3 jaar geleden heeft een collega uit de regio alle aandelen overgenomen en de bedrijven samengevoegd. Sowieso is het werken in de IT een grote les in verandermanagement want nergens gaan de ontwikkelingen zo hard als in de wereld van computers en software. En dat is dus ook een belangrijk aspect achtergrond van Aad, hij weet als geen ander om met de tijd mee te bewegen.

De kracht van het hebben van een klankbord
Ook weet Aad wat het is om in moeilijker vaarwater te zitten met je onderneming. Zo heeft hij ooit te lang gewacht met een ingrijpende reorganisatie waardoor zijn personeel lange tijd in onzekerheid heeft gezeten. Met de kennis van nu, weet Aad dat je het onvermijdelijke beter niet nodeloos kunt rekken  “Bij dit soort beslissingen kun je je als ‘baas’ en ondernemer eenzaam voelen. Het is belangrijk dat je juist dan iemand hebt om mee te sparren en die als klankbord voor je klaar staat.” Tijdens de zware, maar ook de succesvolle momenten van het ondernemerschap. Iemand die snapt dat flexibiliteit en meegaan met de tijd belangrijk zijn voor je bedrijf en voor jezelf als ambitieus persoon.

Raad van Aad
Het belangrijkste dat Aad ondernemers wil meegeven is dat ze ervoor moeten zorgen dat ze hun focus behouden en in hun kracht blijven. “Vooral startende ondernemers zeggen overal ‘ja’ op, omdat ze te hongerig zijn naar omzet. Denk en handel realistisch. Wanneer je goed weet wat je beperkingen zijn, kun je de hele wereld aan.”