Ondernemersklankbord

Albert van Rijn

Toen Albert vrij vroeg met pensioen ging, wilde hij gebruik maken van zijn ervaringen, iets doen wat hij leuk vond én waar hij een bijdrage mee kon leveren. Op dat moment kwam hij in aanraking met Ondernemersklankbord. Inmiddels is hij 70 jaar en na tien jaar is hij gestopt als adviseur bij het Ondernemersklankbord. In die tien jaar tijd heeft hij zo’n 125 ondernemers en bedrijven geholpen, waarvan veel starters.

Albert: “Ondernemers helpen is geweldig. Als adviseur kijk je natuurlijk van een afstand mee en help je om de koers die de ondernemer zelf wil uitzetten vast te houden en het doel vervolgens te bereiken. Ik heb ook weleens ondernemers begeleid die ik moest blijven duwen en af en toe zelfs heb moeten adviseren om te stoppen omdat er op dat moment een hele hoop ellende mee bespaard kon worden. Dat is ook een advies. Maar bij andere ondernemers was dat absoluut niet aan de orde.”

Albert weet dat veel ondernemers eigenwijs zijn. Hij zegt dan ook dat je als ondernemer moet durven om je te laten adviseren door mensen om je heen. Een klankbordtraject kan ondernemers heel veel opleveren. Hij begrijpt dan ook niet waarom zo weinig ondernemers zich aanmelden voor een klankbord. “Het is helemaal niet duur.”

Albert raadt andere oud-ondernemers ook aan om adviseur te worden omdat het goed is om vrijwilligerswerk te doen en iets voor de maatschappij te betekenen. Maar, zo geeft hij aan: “Het moet wel bij je passen, je moet het leuk vinden. Je krijgt het gevoel van toegevoegde waarde te zijn. Fantastisch werk waarbij je niet alleen maar gedienstig hoeft te zijn maar af en toe ook hard moet optreden of het advies moet geven om het maar niet te doen.”

Albert is verder trots op het feit dat Ondernemersklankbord niet alleen (startende) ondernemers helpt, maar ook de ondernemers in nood.
Zo heeft Ondernemersklankbord een heel goede naam opgebouwd in de sector faillissementspreventie. Wanneer adviseurs ervoor zorgen dat een bedrijf niet failliet gaat, maar toch kan doordraaien, wordt gemiddeld 250.000 euro bespaard.