Ondernemersklankbord

Greet Ritskes

Ooit was Greet Rabobankdirecteur in Groningen en kwam zij veel ondernemers tegen die niet verder kwamen met hun idee. Omdat de bank geen één-op-één coaching traject aanging met klanten, vond zij Ondernemersklankbord een perfect initiatief. Niet alleen voor startende ondernemers, maar voor elke ondernemer, in welke fase hij/zij ook zit. Ze nam zich destijds dan ook voor om voor een dergelijke organisatie te gaan werken, op het moment dat haar zakelijke carrière erop zou zitten. 20 jaar later voegde zij daad bij woord en ze vindt het ‘onwijs leuk’. Zo ziet ze dat ze haar kennis paraat houdt en dat ze zelfs nieuwe dingen leert, zoals over onder andere social media.

Greet: “Ik vind deze vorm van marketing wel heel erg interessant en leuk, dus ik ben mezelf erin aan het scholen. Dan merk ik dat marketing me in het bloed zit en dat dit goed van pas komt in social media.”

Zelf heeft ze ook ervaring als ondernemer. Toen haar vader plotseling ernstig ziek werd, heeft ze als oudste dochter het bedrijf overgenomen. Het bedrijf in meubels en woninginrichting heeft ze uiteindelijk 8 jaar onder haar hoede gehad.

Greet helpt zowel startende ondernemers, als ondernemers bij wie het einde in zicht is en ondernemers die in een groeiproces zitten. Zo komt ze allerlei bedrijven en mensen tegen. Een startende ondernemer die zij hielp bij het opzetten van zijn bedrijf heeft veel aan het advies van Greet gehad. Zo kreeg hij structuur in het opzetten van zijn bedrijf, hebben ze een concreet stappenplan opgezet en denkt hij dat hij nog steeds zoekende zou zijn, als hij niet het klankbordtraject was ingegaan. Greet heeft er verder voor gezorgd dat hij een sterk concept heeft neergezet en dat de ondernemer vanuit de klant ging denken.

Inmiddels heeft de startende ondernemer bijna 40 klanten binnen en heeft hij een goed netwerk opgebouwd. Dit warme netwerk én zijn actieve inzet gaat hem nu ver brengen. Greet: “Dat is geweldig om te zien.”

Greet: “Zelf heb ik altijd in posities gewerkt waarin ik relatief alleen zat. In mijn ogen is het dan ook geweldig om in deze rol één-op-één ondernemers te mogen begeleiden. Ik kan bijna niet begrijpen dat het nog niet storm loopt bij het OKB. Wat is er nu mooier voor een ondernemer dan wanneer iemand  jou voor een lage investering bijstaat, zonder enig belang? Ik zit onafhankelijk in mijn rol en de ondernemer hoeft geen uurtarief te betalen. Dit werk is heel persoonlijk en dat is prachtig. De ondernemer kan alles aan mij kwijt, ook met betrekking tot de privé situatie.”