Ondernemersklankbord

Ingrid Voncken

40 jaar geleden begon Ingrid -na haar HAS-opleiding- haar loopbaan als sociaal-economisch voorlichter bij een belangenorganisatie voor boeren en boerinnen. Het werk bestond uit het ondersteunen van ondernemers en hun gezinsleden bij vraagstukken op economisch en/of sociaal terrein. Het werkveld was ruim; het bestreek een breed scala aan onderwerpen van samenwerking en bedrijfsoverdracht, tot vraagstukken met betrekking tot huwelijk en overlijden. Het werk wat we mochten doen was van grote toegevoegde waarde en ik deed het werk met veel inzet en plezier.

Later was de trend dat adviesdiensten commerciëler moesten gaan werken en zo ook de organisatie waar Ingrid voor werkte. Ze werd specialist met specialisatie ruimtelijke ontwikkeling en milieu.
Ze ontwikkelde daarnaast een grote interesse in de politiek, ze werd bestuurlijk actief binnen haar partij en was onder meer lid van de gemeenteraad, provinciale staten en werd wethouder. Intussen volgde ze opleidingen, onder andere voor mediation en coaching.

In 2019 meldde ze zich aan bij Ondernemersklankbord, aanvankelijk omdat ze graag wilde oefenen met het coachen (of klankborden) met ondernemers. Inmiddels is ze vooral blij met de ruimte die OKB in de trajecten laat om de ondersteuning te bieden waar ondernemers behoefte aan hebben. De ene OKB adviseur houdt zich meer bezig met vragen betreft financiële aspecten van de onderneming, terwijl de andere juist meer ervaring heeft met bedrijfsvoering of juridische vraagstukken.

Ondernemers die Ingrid tegenover zich vinden, zullen vooral te maken hebben met iemand die luistert, doorvraagt, prikkelt, maar vooral de ondernemer zelf aan zet laat en dus minder “adviseert”. Ingrid vindt het belangrijk dat mensen “rust in hun hoofd hebben, als ze grote beslissingen moeten nemen”.