Ondernemersklankbord

Jan Smudde

Een echte verbinder, zo beschrijft Jan Smudde zichzelf. Hij is een adviseur die altijd de juiste mensen aan zich weet te binden door ze verantwoordelijkheid mee te geven en ze goed te betrekken. Een goed team moet zich ontwikkelen, daar moet je tijd in investeren en die tijd is waardevol. Want als je goede mensen om je heen verzamelt, dan kan elke onderneming bloeien. Jan is een adviseur die graag anderen helpt; door niet alleen naar de bedrijfsvoering te kijken maar ook naar het personeel en de organisatie. Het hebben van een goed bedrijfsplan is namelijk niet genoeg; het gaat altijd om de mensen.

Vraag raak
Jan adviseert ondernemers vooral over het inzetten van de juiste mensen, goed personeel is namelijk goud waard. Maar niet alleen personeel, je moet ook zorgen voor goede adviseurs om je heen. Schroom niet om vragen te stellen aan mensen die van bepaalde bedrijfsonderdelen meer verstand hebben. Jan heeft zelf bijvoorbeeld een goede band onderhouden met de twee accountants die hem adviseerden op het financiële vlak (met name belastingen). Hij heeft altijd veel baat gehad aan de korte lijnen die hij heeft met mensen aan wie hij vragen kan stellen over aspecten waar hij zelf minder verstand van heeft. Dit geldt ook voor andere (niet-financiële) vlakken. Het belangrijkste advies van Jan, is dan ook: “Durf te vragen!”

Zelf heeft Jan vijf bedrijven gehad, allen in de mobiliteitsindustrie: een motorenzaak, BMW/Mini-dealers en autoschadebedrijven. Hij was hier in de laatste jaren werkzaam als Directeur Groot Aandeelhouder. Sommige bedrijven had hij overgenomen, en anderen opgezet. Deze bedrijven heeft hij stuk voor stuk uitgebreid en zich zo’n negen jaar geleden uit laten kopen.

Weet waar je staat
Voor een startende ondernemer is het van belang om een goed bedrijfsplan te maken – Jan benadrukt dit dan ook graag. Volgens hem helpt zo’n plan de ondernemer om bij de basis te blijven van wat je doet en het houdt hem of haar scherp om de vervolgstappen te kunnen zetten. “Kijk regelmatig naar je bedrijfsplan. Wat wil je, waar wil je naartoe en hoe denk je dat te bereiken? En als je jouw bedrijfsplan klaar hebt, dan is het belangrijk om de juiste doelstellingen neer te zetten. Doelstellingen die haalbaar zijn, maar er mag wel een beetje progressie en uitdaging in zitten”, aldus Jan. Hier kan hij je goed bij ondersteunen, hij komt dan ook terug op zijn eerdere advies, “zorg voor goede adviseurs. Ze kunnen je helpen om verder te komen en om eventuele obstakels gemakkelijker te overwinnen.”

Omring jezelf met goede mensen
Niet alleen externe adviseurs zijn belangrijk voor je onderneming, het hebben van goed personeel is nog belangrijker. Met de juiste mensen om je heen, kan je bedrijf gezond blijven groeien. Sterker nog: het geeft je ook een kans om meer uit handen te geven. Jan zal met je meekijken naar je organisatie, en kijken waar de mogelijkheden liggen om mensen meer in hun kracht te zetten. Jans beste advies hierin is dan ook: “Organiseer het zo dat je misbaar kan zijn. Dit geeft rust, vertrouwen en brengt jou en je onderneming verder.”

Tips op maat van Jan
Nu heeft Jan hier al wat goede tips gegeven, maar dat wil niet zeggen dat die op iedere ondernemer toepasbaar zijn. Hij gaat graag met je in gesprek om te bespreken waar je uitdagingen liggen. Want zoals hij zegt, “door je te omringen met goede adviseurs, intern en extern, kun je kritisch blijven kijken naar je eigen onderneming en je doelstellingen halen.”