Ondernemersklankbord

50ForFit

Bij het opzetten van zijn bedrijf 50ForFit merkte Jorris Fraser dat hij behoefte had aan advies van een expert. Hij schakelde de hulp in van adviseur Greet Ritskes, die hielp hem bij het aanbrengen van een duidelijke structuur en het uitwerken van zijn unieke concept.

Jorris: “In de fase van het opstarten van een onderneming heb je heel veel vragen. Er zijn veel dingen die je moet doen, maar door al die verschillende dingen die je moet doen zie je door de bomen het bos niet meer. Er mist als het ware een bepaalde structuur.”

Jorris begon op zijn 20e al met ondernemen. Zo had hij verschillende webshops. Daarnaast was hij fitnessinstructeur en personal trainer. Hij voelde dat het zijn roeping was om anderen te helpen bij het sporten. Zo begon hij met het geven van personal en small group training. Hij merkte echter al snel dat dat niet onderscheidend genoeg was. Daarom ging hij op zoek. Hij leerde een ouder koppel kennen die op zoek waren naar een sportschool, specifiek voor vijftigplussers en zag in dat er voor sporten voor vijftigplussers nog geen aanbod was. Daarom startte hij ‘50ForFit’.

 

 

Jorris had behoefte aan het advies van een expert. Hij besefte namelijk dat hij veel wilde bereiken in een te korte tijd. Via een vriend die zeer enthousiast was over Ondernemersklankbord (OKB) kwam hij bij OKB.

Adviseur Greet liet Jorris inzien dat hij eerst het concept moet uitwerken, voordat hij als ondernemer kosten zou gaan maken en gaan uitbreiden. Greet: “Het gaat niet om investeren en het openen van een fysieke vestiging, maar het gaat om een sterk concept neerzetten. Als je een duidelijk concept op papier hebt, dat je kan overdragen aan anderen, dan sta je zelf zekerder in je verhaal naar stakeholders.”

Samen met Greet is Jorris gaan kijken met welke prioriteiten hij zou beginnen. Ze maakten samen een actielijst, die hij één voor één ging afwerken. Zo was zijn eerste prioriteit een locatie vinden waar hij training kon geven en zijn tweede het vinden van mensen die hij persoonlijk kon gaan begeleiden.

“Met het advies van Greet is er structuur gekomen in het opzetten van mijn bedrijf. We hebben een concreet stappenplan opgezet dat ik volg. Ik heb het idee dat ik nog steeds zoekende zou zijn, als ik dit traject niet was in gegaan.” – Jorris

Samen keken ze welke partijen er met de doelgroep in aanraking komt. Zo hebben ze fysiotherapeuten en verschillende sportscholen benaderd. Zo kwam Jorris, vooral via derden, indirect, met zijn doelgroep in aanraking.

Op basis van de feedback van deze klanten, kon hij zijn aanbod ontwikkelen. Zijn klanten gaven bijvoorbeeld aan dat ze graag in de ochtend sporten. Daarnaast vinden ze het prettig dat er ruimte is voor persoonlijke aandacht. Wanneer een klant een blessure heeft, biedt Jorris persoonlijk advies en stemmen ze de training daarop af.”

 

 

Greet heeft Jorris laten uitrekenen wat het aanschaffen van een pand kostte. Daardoor zag hij zelf in dat dit logischerwijs niet de allereerste stap voor hem zou zijn. Greet: “Het doel van Jorris was om inkomen te genereren met sport en training. Daarvoor hoef je niet direct een pand aan te schaffen.” Ze zijn vanuit de klant gaan denken: waar bevindt de doelgroep zich en hoe kan je die doelgroep gaan aantrekken.

Inmiddels heeft Jorris bijna 40 klanten en heeft hij een goed netwerk met ouderenorganisaties opgebouwd. Greet: “Dit warme netwerk én zijn actieve inzet gaan hem nu ver brengen. Dat is geweldig om te zien.”

Jorris raadt anderen een klankbordtraject aan. “Als startende ondernemer heb je nog weinig kennis en ervaring en daarom ben je heel onrustig in je hoofd. Doordat je wordt geadviseerd kun je veel beter de rust in je hoofd bewaren. Er is letterlijk iemand op wie je kan terugvallen en diegene heeft een andere blik op jouw bedrijf. Dat is heel fijn.”

Adviseur: Greet Ritskes
Ondernemer: Jorris Fraser
Bedrijf: 50ForFit