Ondernemersklankbord

Paco Horse Products

Als ondernemer sta je er vaak alleen voor. Een sparringpartner die af en toe zijn ongezouten mening geeft kan dan heel fijn zijn. Toen ondernemer Pascal Klein Kalvenhaar hoorde van het klankbordtraject van Ondernemersklankbord twijfelde hij dan ook geen moment. Hij nam contact op met adviseur Paul en het klikte meteen.

Pascal had veel ideeën en er zat heel veel in zijn hoofd, het leek hem goed om een ongezouten mening te krijgen van iemand anders. Iemand die vraagt: “Heb je hieraan gedaan? Heb je dat ook meegenomen in je beslissing?” Dat miste hij een beetje. Hij nam contact op met Ondernemersklankbord omdat de marketeer met wie hij samenwerkte er goede ervaringen mee had.

Pascal begon al in 2013 met Paco Horse Products. Dit deed hij naast zijn baan. Vanaf 2016 besloot Pascal om zich fulltime op Paco Horse Products te richten. Het ondernemen vindt hij leuk; “er komt veel bij kijken en het allermooiste vind ik wanneer een groot traject is afgerond en ik bij de oplevering zie dat alles klopt en samenvalt. De klant heeft gedaan wat hij moest doen en ik heb gedaan wat ik moest doen. Samen staan we met een brede lach het resultaat te bekijken. Vervolgens maken we foto’s met de fotograaf voor de website. Dat is de kers op de taart.”

 

 

Het klankbordtraject onder begeleiding van oud-ondernemer Paul, heeft Pascal laten nadenken over een aantal zaken, waar hij anders in de waan van de dag eigenlijk te snel aan voorbij was gegaan. Denk aan verzekeringstechnische zaken, maar ook marge technisch, jaarrekeningen en ga zo maar door. Hierdoor is hij zelf anders naar zijn bedrijf gaan kijken. Dit geldt ook voor de partijen met wie Pascal samenwerkt. Adviseur Paul laat hem verschillende opties bekijken en zo zijn ze continu aan het sparren. Uiteindelijk laat hij hem zelf de keuze maken, maar hij krijgt wel extra input. Pascal: “Op deze manier ga ik vanuit andere invalshoeken naar mijn eigen beslissingen kijken. Door zijn enorme ervaring, kan hij me ontzettend goed helpen.”

Want Pascal vindt zichzelf vrij impulsief, hij moet van zichzelf gas geven en doorgaan. Door het contact met Paul denkt hij langer na over zijn beslissing of wacht hij bewust met het nemen van een beslissing, zodat hij het samen met Paul kan bespreken. Of dat nou over de aanschaf van een bedrijfswagen gaat of over iets anders. Hij neemt de overweging goed door en bekijkt wat er allemaal bij komt kijken en is blij dat Paul met goede ideeën komt over de invulling van een besluit.”

Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat Pascal nu veel meer nadenkt en dat hij kritischer is geworden op de partijen met wie hij samenwerkt. Zo werkt hij nu meer met contracten en legt hij vaker afspraken vast. Daarin denkt Paul goed mee. Paul laat hem een langetermijnvisie ontwikkelen.”

Advsieur Paul geeft aan dat Pascal een heel goed persoon is en soms te goed. Hij adviseerde hem om soms ook hard te zijn. Verder sparren ze veel over de facetten die bij het ondernemen komen kijken. Dat gaat van inkoop, financiën, strategie, korte termijn en lange termijn tot verkoop.

Wat het advies tot nu toe het meest heeft opgeleverd?
Pascal antwoordt hierop: “Ik vind het belangrijk om samen te werken met mensen met wie ik plezier heb en me lekker bij voel. De afgelopen twee jaar heb ik moeilijke beslissingen moeten nemen. Ik heb met mensen afspraken gemaakt, waarbij de leverancier zijn afspraken niet is nagekomen en mij heeft laten zitten. Ik heb er alles aan gedaan om de situatie te herstellen. Het kostte me onwijs veel moeite om afscheid te nemen van die partij. Een ander zou daar geen moeite hebben, omdat die leverancier het simpelweg heeft verpest. Ik sta echt voor de relatie die ik met iemand ben aangegaan. Een samenwerking betekent dat we ons allebei van onze beste kant laten zien en samen iets opzetten. Met Paul heb ik het hier natuurlijk over. Door dit soort situaties word ik voorzichtiger. Hij laat me inzien dat er meer mogelijkheden zijn. Er zijn meer leveranciers om mee samen te werken.

Aan de andere kant denk ik ook dat mijn loyaliteit mijn kracht is, die ik in de afgelopen 20 jaar heb opgebouwd in het vak. Klanten blijven bij mij hangen. Ik denk dat ik een hoge gunfactor heb. Ik ben open en eerlijk. Klanten hebben altijd direct met mij te maken. Als er iets misgaat, los ik het op. Ik regel dat het in orde is.”

Pascal raadt vooral eenmanszaken een klankbordtraject aan. Dit omdat het bedrijf dan eens vanuit een andere invalshoek wordt bekeken. Een buitenstaander kijkt van een afstand mee en heeft daarom relevante inzichten, die de ondernemer zelf niet of niet snel inziet. Door te sparren met een buitenstaander ga je als ondernemer bewuster ondernemen.

Adviseur: Paul Schunselaar
Ondernemer: Pascal Klein Kalvenhaar
Bedrijf: Paco Horse Products