Ondernemersklankbord

Cleaning & Coating Nederland

Omdat Patrick Tolmeijer en Ronald Jonker in hun enthousiasme te veel bezig waren met nieuwe business binnenhalen, vergaten ze het financiële plaatje van hun bedrijf Cleaning & Coating Nederland. Adviseur Ben van der Wiel hielp het ondernemersduo om weer overzicht en focus terug te krijgen.

5 jaar geleden startten ze samen hun camperbedrijf. Om een uniek aanbod te creëren, begonnen ze daarnaast met het stomen en op een exclusieve manier polijsten en poetsen van campers. Daarna startten ze met het coaten van campers. Dit was nieuw en de prijs ervoor was hoger dan wat mensen gewend waren.

Uitdaging voor Patrick en Ronald dus om de consument te overtuigen van de voordelen van het coaten van hun camper. Ze doen dit door niet alleen de voordelen van de investering toe te lichten maar ook door het resultaat van het product te laten zien.

 

 

De ondernemers hebben een duidelijke rolverdeling; Ronald doet alles behalve commercie en zorgt dat intern de motor blijft lopen en Patrick heeft juist behoefte om er op uit te gaan.
Het bedrijf groeit. Eén van de onderwerpen waar ze tegenaan lopen is het financiële stuk. Via MKB Doorgaan komen ze in contact met Ben van der Wiel van OKB.“ OKB-adviseur Ben is zelf 29 jaar ondernemer geweest, en heeft in zijn tijd als ondernemer, een klein bouwbedrijf uitgebreid naar 300 werknemers.

Ben besluit met de moeder van Patrick, die de boekhouding doet, en de ondernemers te kijken naar de cijfers en de liquiditeitsplanning. Door vaker naar de planning te kijken, kregen ze meer inzicht in de inkomende en uitgaande liquide middelen. Doordat ze samen konden sparren en de lopende zaken zoals financiën en verzekeringen van het bedrijf overzichtelijk maakten, kregen Patrick en Ronald weer meer focus.

Ronald: “Wij wilden simpelweg te veel. We waren te veel bezig met nieuwe business binnenhalen en schoven de financiën naar achter. Samen met Ben hebben we besloten om ons te richten op de speciale NANO coating die wij hebben ontwikkeld, en op het behandelen van campers.

Patrick: “Persoonlijk vond ik het heel prettig om na elke afspraak met Ben een concrete actielijst te maken. Het werkte als een stok achter de deur.

Tijdens het traject werd er voornamelijk gewerkt aan het financiële vraagstuk. Patrick en Ronald waren eigenlijk van plan om een financiering aan te vragen, maar dankzij de hulp van Ben die een financieel overzicht met ze maakte, zagen ze in dat dat niet nodig was. Het hielp dat Ben zelf ondernemer is geweest en het allemaal meegemaakt heeft.

“Het meest nuttige is zonder twijfel het sparren met elkaar. Ik stel vragen en zet hen daarmee aan het denken. Ronald en Patrick kijken samen dezelfde kant op. Ik kijk van buiten naar hun bedrijf.” – Adviseur Ben

 

 

Nieuwe vraagstukken
Er zijn nog steeds vraagstukken die ze met Ben bespreken, zoals over boekhouding en liquiditeitsplanningen. De ondernemers vinden het fijn dat Ben als buitenstaander meekijkt. Hij is onafhankelijk en kan ze gemakkelijk op bepaalde punten wijzen.

Wat levert de hulp van OKB op?
Sinds de hulp van Ben, hebben de ondernemers meer rust, omdat ze meer focus hebben. Ze zien ondernemen nu als een groot leerproces,

Patrick: “Persoonlijk heeft Ben er voor mij voor gezorgd dat ik veel meer rust heb, omdat we focus hebben aangebracht. We willen onwijs veel, omdat ik veel plekken bezoek, zie ik veel mogelijkheden die wij kunnen toevoegen aan ons bedrijf.

Het leuke is dat ondernemen één groot leerproces is. Ondernemen is onzekerheid, de ene maand is financieel succesvol en de andere maand valt tegen. Ben kijkt als mentor mee en dat is onwijs prettig.”

Adviseur: Ben van der Wiel
Ondernemers: Patrick Tolmeijer & Ronald Jonker
Bedrijf: Cleaning & Coating Nederland