Ondernemersklankbord

Peter van Iersel

Heb je als ondernemer financiële, fiscale of juridische vragen, dan ben je bij Peter van Iersel aan het juiste adres. Hij studeerde Fiscaal Recht in Leiden, was jarenlang partner bij een middelgroot accountants- en belastingadvieskantoor en vervulde op dit vlak diverse bestuursfuncties. Na deze mooie carrière helpt hij nu vanuit Ondernemersklankbord Haaglanden met veel bevlogenheid andere ondernemers.

Onafhankelijk advies
Sinds 2013 is Peter al OKB-adviseur en hij doet het werk nog steeds met veel plezier. Zelf begeeft hij zich niet meer in het bedrijfsleven. Hij was 58 jaar toen hij stopte bij het adviesbureau. Omdat hij niet langer financieel afhankelijk wilde en hoefde te zijn van commercieel werk, is hij zich gaan oriënteren op vrijwilligerswerk. Graag wilde hij nog in contact blijven met ondernemers en via de plaatselijke Lionsclub kwam OKB op zijn pad. Het advieswerk houdt hem scherp én hij vindt het leuk om te doen.

Peter biedt de ondernemers vooral een luisterend oor. “Vanuit OKB hebben wij geen enkel commercieel belang, klanten kunnen mij dus alles vertellen.” Door veel open vragen te stellen, laat hij ondernemers goed nadenken over de kant die ze willen opgaan. “Ik hecht veel waarde aan het woord ‘klankborden’. Ik schrijf bijvoorbeeld geen stukken voor klanten, dat moeten ze zelf doen. Wel help ik ze met mijn juridische en financiële bril stukken te beoordelen.”

Het belang van een open mind
Als ondernemers bij Peter aankloppen voor advies, drukt hij hen op het hart om problemen van meerdere kanten te bekijken. Zo wilden eigenaren van een hotel oorspronkelijk hun onderneming verkopen, omdat het bedrijf financieel een flinke klap had gekregen van de coronacrisis en de eigenaren behoorlijk op leeftijd zijn. Verkopen van een onderneming in crisistijd kost echter veel tijd en energie. Reden om toch op zoek te gaan naar een andere oplossing. Met hulp van Peter maken ze nu de omschakeling van hotel naar tijdelijke huisvesting voor expats en studenten.

De dankbaarheid van ondernemers voor zijn adviezen is groot. Dat merkte Peter heel sterk toen hij begon met het adviseurschap ten tijde van de financiële crisis, maar ook nu veel ondernemers het zwaar hebben door de coronapandemie. Het is win-win, want het advieswerk bevalt hem ook goed. “Ik kan zelf mijn agenda bepalen en een paar goede klankbordgesprekken maken vaak al veel verschil voor ondernemers.” Of je nu een vennootschap wilt beëindigen, een lunchroom wilt verkopen of een hotelconcept wilt wijzigen, de gedreven en enthousiaste adviseur helpt graag.

“Vanuit OKB hebben wij geen enkel commercieel belang, klanten kunnen mij dus alles vertellen”

De ondernemerstip van Peter
“Wees als ondernemer bij lastige vraagstukken open-minded en bekijk problemen van meerdere kanten. Hoe kijken bijvoorbeeld naasten in je omgeving ertegenaan?”

Wil jij door Peter of een van de andere OKB-adviseurs worden begeleid in het laten groeien van je onderneming? Vraag een klankbordtraject aan.