Piet Fleuren
“Als allrounder kan Piet ondernemers goed helpen. Dat doet hij vooral met een luisterend oor en door constructief-kritische vragen te stellen.”
Hij begon zijn werkende leven als leerling-loodgieter. Leergierig als hij was, werkte hij zich op tot directeur van een handelsonderneming in dakbedekking en loodgietersmaterialen met 60 fte. Hij was 53 toen hij via een speciale regeling kon stoppen met werken. Toen hij zich uitschreef bij de KVK, vroeg een medewerker van de KVK hem actief te worden bij Ondernemersklankbord. Een goede zet, want die rol bleek hem op het lijf geschreven te zijn.
De Limburgse oud-directeur begeleidt al twintig jaar met enthousiasme ondernemers. Hij merkt dan regelmatig dat het voor ondernemers spannend is om hun verhaal op tafel te leggen. Piet stelt ze op hun gemak, geeft ze het vertrouwen dat ze zich kwetsbaar kunnen opstellen. Want, zo weet hij: als ondernemer kom je nu eenmaal lastige hobbels tegen en maak je soms fouten. Hij heeft het zelf ook ervaren.
Naar de cijfers kijken
Aan de start van een klankbordtraject begint Piet in bijna alle gevallen met een rondgang door het bedrijf en neemt hij de cijfers met de ondernemer door. Die rondgang en de cijfers leiden altijd tot vragen. Bijvoorbeeld: Waarom is de brutowinst zo laag? Hoe komt het dat de kosten torenhoog zijn? Waarom betalen debiteuren niet? Zulke vragen zijn een eyeopener, zegt hij. “Door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen, komt de klankborddeelnemer vaak zelf op ideeën voor verbetering.”
Een grote valkuil van ondernemers?
Altijd keihard werken en maar door te ploeteren. Piet houdt deze ondernemers een spiegel voor.
Dé ondernemerstip van Piet
Piet adviseert ondernemers zich niet te verliezen in de dagelijkse rompslomp, maar ook de tijd te nemen om te reflecteren. Het belang daarvan bleek onlangs weer bij een ondernemersechtpaar dat hij adviseerde over bedrijfsopvolging. Dit echtpaar had een mooie winkel opgebouwd en hoopte de zaak over te dragen aan een van hun kinderen. De werkweken van 60 tot 80 uur schrikten de kinderen echter af. Piet: “De kinderen zagen een andere toekomst voor zich, maar goede gesprekken hebben het tij gekeerd. Door vernieuwingen en veranderingen te introduceren, wil een van de kinderen het avontuur nu toch aangaan.”
Zelf gaat Piet ook nog steeds nieuwe avonturen aan. Hij vindt elk klankbordtraject een mooi nieuw avontuur en als natuurgids van Stichting het Limburgs Landschap gaat hij wekelijks met een groep mensen op ontdekkingstocht in de Limburgse heuvels. Enkele jaren geleden kwam daar nog een nieuwe passie bij. Op zijn 68e haalde hij zijn duikbrevet en sindsdien verkent hij met veel plezier zo nu en dan de onderwaterwereld van de Limburgse Maasplassen en de Rode Zee in Egypte.