Ondernemersklankbord

René Portielje

Als je op zoek bent naar iemand die veel ervaring heeft met het profileren van je onderneming, dan is René de juiste persoon. Hij begon bij Van Nelle Koffie en Thee, was marketingmanager bij Andrélon, en heeft daarna voor verschillende internationale merken van Unilever gewerkt als marketingmanager.

Maar René heeft ook de nodige ervaring als ondernemer. Hij kon op een gegeven moment namelijk instappen bij de overname van een bedrijf, Dr. Van der Hoog. Hij leerde op eigen benen staan en heeft dit een aantal jaren gedaan. Vervolgens besloten ze het bedrijf te verkopen aan een farmaceutisch bedrijf. Hij bleef er nog een paar jaar werken en is toen, met 63 jaar, met pensioen gegaan.

Toen René met pensioen ging, merkte hij al vrij snel dat hij zijn kennis wilde blijven toepassen. Hij wilde weer actief bezig zijn met organisaties en bedrijven, zonder dat 40 uur per week te moeten doen. Hij sloot zich aan bij Ondernemersklankbord. “ Wat ik persoonlijk erg leuk vind is om te werken met de jongere generatie. Zij denken op een andere manier. Zo zet ik mijn tijd in op een leuke en nuttige manier. Daarnaast vind ik het goed dat Ondernemersklankbord geen commercieel bedrijf is en juist de kleine tot middelgrote ondernemers helpt.”

Soms is het ook lastig om advies te geven. Voor René is dit eigenlijk alleen moeilijk wanneer een ondernemer zich te laat meldt bij OKB en de problemen al erg groot zijn. Dan kan er soms weinig meer voor de ondernemer gedaan worden.  Als een ondernemer zich meldt, gaat René meestal langs op de zaak. Hij laat mensen eerst hun verhaal doen en daarna kijken ze naar het toekomstperspectief. Hoe erg is het? De emoties lopen vaak hoog op. Hij raadt ondernemers dan ook aan om tijdig hulp te zoeken, wanneer het minder goed gaat met het bedrijf of met jou als ondernemer.