Roger Bekius
Roger Bekius is een breed inzetbare adviseur. Van origine Arbeids & Organisatie psycholoog, heeft hij een brede ervaring opgedaan in het werken met ondernemers en uiteenlopende bedrijven. Door zijn lange loopbaan als Partner bij een internationaal executive search bureau, waar hij ook aandeelhouder was, heeft hij bij veel ondernemingen een kijkje in de keuken kunnen nemen.
Zelfstartend vermogen is onmisbaar als ondernemer
Roger is in zijn leven als ondernemer, maar ook in verschillende loondienst situaties, regelmatig betrokken geweest bij de start en opbouw van bedrijven. Hij vindt dat je een behoorlijk zelfstartend vermogen moet hebben om een bedrijf op te bouwen. Zoals hij zegt, “allereerst moet je het vertrouwen hebben dat het gaat lukken. Daarnaast moet je een visie en een concept hebben en ook structuur kunnen aanbrengen. ”
Iedere ondernemer heeft ander advies nodig
Iedere ondernemer en iedere situatie is anders. Maar volgens Roger is het wel zo dat als je een eigen onderneming hebt of start, “je in elk geval ondernemersbloed moet hebben, je moet ondernemer willen zijn. Dat betekent dat je niet onrustig moet worden van het feit dat je risico loopt als ondernemer. Op het moment dat je daar niet mee om kunt gaan, heb je een probleem.” Roger voegt toe: “Ondernemerschap is een spel waarbij je grote invloed hebt op je eigen kansen. Dat vereist realistisch optimisme waarmee je de toekomst en de wereld tegemoet treedt, zonder dat je in een euforische stemming van alleen maar rozengeur en maneschijn terecht komt.”
Roger helpt je met structuur en groei
Roger’s kracht is het begeleiden van ondernemers op hun pad naar structuur en groei, of daar waar verschillende partijen met verschillende belangen tot een deal willen komen. Hij wordt vanuit stichting Ondernemersklankbord betrokken bij (familie) bedrijfsoverdrachten en bedrijfsverkopen. Maar ook in de begeleiding van startende ondernemingen.
Advies van Roger
Hij is de afgelopen periode met een aantal bedrijfsoverdrachten bezig geweest, vooral binnen familiebedrijven. Mensen denken al snel dat dit een kwestie is van fiscaliteit en accountancy. Roger heeft daar een andere kijk op: “Het belangrijkste in dit soort processen is dat mensen duidelijkheid moeten hebben in wat ze willen en hoe ze het willen. Zeker als het om bedrijfsoverdrachten in familieverband gaat, liggen er allerlei mogelijke conflicten op de loer.” Roger vervolgt: “Het is namelijk veel meer een mentaal en psychologisch spel, dan dat het alleen om de financiële zaken draait. Zorg dat je dit proces niet te technisch benadert, anders kan het proces verkeerd aflopen.”