Soms komt er zo maar iets op je pad
Het leven kent soms onverwachte wendingen. Want plannen om te stoppen met hun succesvolle vinotheek Henri Bloem in Bloemendaal hadden Fien Goos en Gert Jan Reinders eigenlijk helemaal niet. En ook Ivo en Campbell Whitman-Riemens waren tevreden met hun succesvolle banen en prachtige gezin. Door de corona-epidemie kruisten elkaars levenspaden zich, het klikte tussen vier gepassioneerde persoonlijkheden en dát had uiteindelijk een overname tot gevolg. Rijke Bloemendaalse historie.
‘Dit jaar vieren we ons 30-jarig jubileum in Bloemendaal’, start Gert Jan ons gesprek. ‘Mijn passie voor wijn wilde ik altijd al vangen in zelfstandig ondernemerschap en in ‘91 zijn we begonnen op de Korte Kleverlaan. Sfeervol en intiem, waar onze klanten op de stoep onder de luifel ons assortiment vast voorproefden… Op de Kleverlaan in Bloemendaal vonden wij in 2001 onze huidige locatie. Deze locatie is groter en logistiek handiger. Vanaf onze start daar zat de loop er direct goed in en hebben we een hele mooie vaste klantenkring opgebouwd. In onze zaak vind je prachtige rechtstreeks geïmporteerde wijnen van de wijnmaker uit bekende maar ook minder bekende regio’s en landen. Voor elke smaak en, ook heel belangrijk, voor elk budget. We ervaren dat onze klanten steeds meer belang hechten aan de kwaliteit van producten en dat het gastronomische genieten een steeds grotere vlucht neemt. We maken regelmatig mee dat iemand hier met een recept komt en ons om advies voor een bijpassende wijn vraagt. Daar spreekt een bepaald vertrouwen uit wat heel prettig voelt en waar we hard voor werken.’
Meet you in Paris
‘Het zijn grote voetsporen waarin we treden’, zegt Ivo. “Dat realiseren we ons heel goed en met die legacy zullen we uiteraard respectvol omgaan. Toen ik Campbell in een wijnbar in Parijs, waar ze de prestigieuze koksopleiding Cordon Blue volgde, ontmoette wist ik vrij snel dat ze de liefde van mijn leven was én dat we samen ooit een onderneming zouden hebben. Ik heb lang aan een B&B in Portugal gedacht maar door de waan van de dag kwam het nooit tot een concreet plan.’ ‘En da’s maar goed ook’, lacht Campbell, ‘want Ivo is waanzinnig
goed in gezelligheid en entertainen, maar ik denk dat het leeuwendeel van het werk dan op mijn schouders terecht zou komen. En trouwens, met ons gezin met vier jonge kinderen runnen we eigenlijk al een B&B! Door de coronacrisis lag mijn werk als kok nagenoeg stil. Ook Ivo’s reizen voor zijn bedrijf By the Glass (de wereldwijde marktleider in wijndispensers) werden tot een minimum beperkt. Op een avond zaten we in de voortuin aan een wijntje, keken elkaar aan en dachten: “is het nu de tijd?”. We voelden dat het antwoord op die vraag ja moest zijn. En ook dat het iets met wijn moest zijn, waar we allebei een hele grote passie voor hebben. Ik kom uit Californië en ben op een winery opgegroeid. Mocht op mijn tiende al proeven van de oogst, en heb een grote liefde voor wijn. Dus we trokken de stoute schoenen aan en zochten via een gezamenlijke vriend contact met Gert Jan en Fien. We hoorden namelijk altijd zulke positieve verhalen over hun winkel, de wijnen in hun assortiment en hun manier van werken, dat voelde als een match. Dat bleek te kloppen, de rest is geschiedenis.’
Op zoek naar advies
Fien: ‘Tsja, dan komt er zo’n vraag op je pad, en waar begin je dan? Hoe bepaal je de waarde, waar moet je rekening mee houden? Het overdragen van je onderneming is vooral een enorm emotionele beslissing die je maar één keer kunt maken. Dit is ons levenswerk waar we nog elke dag enorm veel energie uit halen. Maar we merken ook steeds vaker hoe fysiek zwaar het is. Dozen sjouwen, de hele dag op je benen staan… dat gaat toch zijn tol eisen. Omdat we er nog niet mee bezig waren hadden we ons ook nooit in de mogelijkheden rondom een overname verdiept. Gelukkig kwamen we in contact met Roger Bekius van het Ondernemersklankbord. In een intensief traject heeft hij ons begeleid en geadviseerd over de (on)mogelijkheden die voor ons lagen. Hij is ook ledenraadslid bij Rabobank Haarlem-IJmond en legde het contact met Private Banker Jaap van Zeland, met wie we ook meteen een goede klik hadden. Hij heeft met ons nagedacht over een aantal pensioenscenario’s en deze voor ons uitgewerkt. Daar zijn we nu op een hele rustige manier naar aan het kijken en daarmee onze toekomst vorm aan het geven.’ De liefde voor het product ‘Wat ik in Gert Jan heel erg herken’, gaat Campbell verder,’ is de liefde en het respect voor wijn. Bij iedere persoonlijkheid past wel een wijn met een eigen karakter. We hebben er alle vier op onze eigen manier plezier in om uit te vinden waar mensen blij van worden en welke wijn bij ze past. We hebben inmiddels al ervaren dat er bij Henri Bloem geen drempel bestaat om iets lekkers te kunnen kopen. Die traditie in dit mooie bedrijf zullen wij ook zeker koesteren. Het vertrouwde team van de winkel gaat gewoon met ons mee.’ ‘We gaan voor een zo soepel mogelijke overgang’, geeft Ivo aan. ‘Natuurlijk zullen wij onze niches gaan zoeken en wellicht een iets jonger publiek aantrekken, maar vooralsnog houden we het bij de vertrouwde klantenkring. Dat is tenslotte al 30 jaar een heel succesvolle formule gebleken!’
Bron: Leven Haarlem