Ondernemersklankbord

Summertime – 7 tips om de rustige zomerperiode optimaal te benutten

Summertime – 7 tips om de rustige zomerperiode optimaal te benutten
Run je een bed & breakfast of heb je een strandtent? Dan is de zomerperiode voor jou waarschijnlijk lekker druk. De zomer is voor de meeste sectoren echter een rustige periode. Binnen sommige bedrijven ligt de activiteit zelfs even helemaal stil. Vervelend? Nee joh! Je kunt die tijd juist heel goed gebruiken om AAN je bedrijf in plaats van IN je bedrijf te werken. In deze periode waarin je niet constant wordt afgeleid door mails en telefoontjes kun je afstand nemen van de dagelijkse to-do’s en met een helikopterview kijken naar je bedrijf zodat je na deze rustige maanden weer vol energie en nieuwe ideeën verder kan. De adviseurs van OKB kunnen jou adviseren hoe je een rustige zomerperiode slim zou kunnen benutten. In dit artikel vind je 7 tips met zaken die je kan aanpakken in deze maanden!

Daily routines

Een snelle kop koffie terwijl je je mails beantwoordt, ondertussen bel je een aantal mensen terug en plan je afspraken en deadlines in. Nog een kop koffie en dan begin je met het aftikken van de klussen die je voor vandaag op de planning had staan. Dan is het tijd voor lunch. Vervolgens heb je een afspraak staan met een grote klant en voor je het weet is het vijf uur en klap je je laptop dicht. Herkenbaar? Juist dan is het belangrijk om af en toe tijd te nemen om aan je bedrijf te werken. Los te komen van de alledaagse to-do’s. Orde op zaken stellen, evalueren, reflecteren, een strategie uitzetten, plannen maken en in alle rust stilstaan bij jouw dromen. Wat je allemaal kunt doen en aanpakken in de rustige zomerperiode? Dat ontdek je in dit artikel.

7 tips om de rustige zomerperiode optimaal te benutten

Benut de rustige zomerperiode: 7 tips

Wanneer je afstand neemt van de alledaagse zaken, komt er ruimte om ongestoord over andere dingen na te denken. Wat zijn jouw dromen? Wat kun je doen om die te realiseren? En welke strategieën zou je hiervoor kunnen uitzetten? Maar ook kun je de alledaagse werkzaamheden optimaliseren. Zo kun je ontspannen de rest van het jaar tegemoet.

#1 Analyseren, evalueren en dromen

Om je bewust te blijven van de dromen die je hebt met je bedrijf, is het verstandig hier van tijd tot tijd bij stil te staan. Bekijk het plan en de doelen die je bij het starten van je bedrijf hebt opgesteld. Analyseer het afgelopen half jaar en ga na waar je staat als bedrijf. Bedenk wat er zou moeten gebeuren om dichterbij je doelen te komen en probeer in stappen te formuleren wat je concreet kan gaan doen.

#2 Opruimen en archiveren

Niets is zo fijn als na de vakantie met een schoon bureau beginnen. Dat betekent; opruimen. Archiveer je administratie, mest de kasten en lades uit, maak je kantoor schoon. Schoon ook je computer op. Archiveer e-mails en documenten en zorg voor voldoende opslagruimte. Een heel fijn klusje wanneer je niet constant wordt afgeleid door binnenkomende e-mails!

#3 Verbeter je website en vindbaarheid

Ook heel belangrijk; je website een update geven. Vervang de foto’s, bekijk de teksten kritisch, voeg nieuwe projecten toe en zorg dat de seo geoptimaliseerd wordt. Dat kun je natuurlijk zelf doen, maar als dat niet helemaal jouw ding is besteed je het gewoon uit!

#4 Content creëren & social media plannen

Om niet constant met social media bezig te zijn, kan het heel fijn zijn om de social media voor je bedrijf vooruit te plannen. In de rustige zomerperiode heb je tijd om content te maken en een social media plan uit te zetten voor de komende maanden. Dan heb je daar even geen omkijken naar na de zomer.

#5 Schrijf blogs

Blogs schrijven is iets dat er vaak bij inschiet tijdens de dagelijkse rompslomp. Tijdens de rustige zomerperiode kun je eens lekker de tijd nemen en vooruit werken met jouw blog.

#6 Persoonlijke ontwikkeling

Besteed tijd aan zaken die je nog zou willen leren. Doe een cursus, luister een podcast of lees een boek over ondernemen. Probeer te ontdekken op welk vlak je jezelf zou willen ontwikkelen.

#7 Contact leggen

Bedenk wie uit jouw netwerk, of daarbuiten, iets voor jou zou kunnen betekenen. Met wie zou jij dolgraag eens willen samenwerken? Probeer – bijvoorbeeld via LinkedIn – contact te zoeken. Lekker netwerken dus!

Productieve zomer!

Het leuke aan een rustige zomer, is dat je zonder schuldgevoel of stress tijd kan besteden aan je bedrijf. Vergeet niet dat ontspanning vaak ook zorgt voor nieuwe ideeën en energie. Het is belangrijk om ook écht vakantie te nemen en even niet met je bedrijf bezig te zijn. Juist dan kun je na de vakantie weer verder bouwen. In ons artikel Out of Office, lees je meer over het nemen van vakantie met je bedrijf. Door in de zomerperiode tijd te nemen om aan in plaats van in je bedrijf te werken, houd je je doelen in de gaten, breng je je zaken op orde en sta je stil bij je eigen ontwikkeling. Meer begeleiding nodig bij het op poten zetten van een strategie, planning, of de ontwikkeling van je bedrijf? De adviseurs van OKB kunnen jou in elke fase vooruit helpen.

 

Vind een adviseur in jouw regio