Ondernemersklankbord

Veilig digitaal ondernemen

5 tips om je bedrijf te beschermen tegen cybercrime Cybercrime kan iedereen treffen, ook jouw bedrijf. Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 5 bedrijven slachtoffer kan worden van hacking, phishing of een andere vorm van cybercrime. Vooral bedrijven in het MKB onderschatten de risico's, terwijl zij juist vaker slachtoffer zijn. Gelukkig is er veel wat je kunt doen om je bedrijf te beschermen tegen cybercriminaliteit.

5 tips om je bedrijf te beschermen tegen cybercrime

Cybercrime kan iedereen treffen, ook jouw bedrijf. Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 5 bedrijven slachtoffer kan worden van hacking, phishing of een andere vorm van cybercrime. Vooral bedrijven in het MKB onderschatten de risico’s, terwijl zij juist vaker slachtoffer zijn. Gelukkig is er veel wat je kunt doen om je bedrijf te beschermen tegen cybercriminaliteit.

 

Wat is cybercriminaliteit?

Cybercriminaliteit is criminaliteit die digitaal plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een crimineel probeert jouw inloggegevens te bemachtigen via een phishing-mail. Dit zijn e-mails die afkomstig lijken van een betrouwbare instantie, maar in werkelijkheid nep zijn en bedoeld zijn om je wachtwoord te ontfutselen. Je kunt ook te maken krijgen met cybercriminaliteit bij een datalek, zoals wanneer je per ongeluk een e-mail met gevoelige informatie naar de verkeerde persoon stuurt. Cybercriminaliteit ligt altijd op de loer en ondernemers krijgen er inmiddels bijna dagelijks mee te maken.

5 tips voor veilig digitaal ondernemen

Tip 1) Maak een risico-analyse

Om te beginnen is het belangrijk om te weten waar de risico’s liggen binnen jouw bedrijf. Inventariseer daarom de ICT-onderdelen en wees je bewust van de kwetsbaarheden binnen je bedrijf. Hoe afhankelijk ben je van bepaalde systemen? Hoe vertrouwelijk is de data waarmee je werkt?

Digital Trust Center heeft een handig stappenplan voor een risico-analyse

Veilig digitaal ondernemen

Tip 2: Kies veilige instellingen en voer updates uit

Bij de apparatuur, software en internetverbinding die je gebruikt, is het verstandig om te kijken naar de veiligheidsinstellingen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er niet automatisch software kan worden gedownload en dat niet iedereen toegang heeft tot je netwerk. Zorg er ook voor dat de software die je gebruikt volledig up-to-date is. Beveiligingsupdates zorgen ervoor dat je zo goed mogelijk beschermd bent tegen de nieuwste ontwikkelingen in cybercrime. Installeer ook antivirussoftware en maak regelmatig back-ups.

 

‘Cybercriminaliteit ligt altijd op de loer en ondernemers krijgen er inmiddels bijna dagelijks mee te maken.’

 

Tip 3: Gebruik tweestapsverificatie

Het klinkt als een open deur, maar er zijn nog steeds genoeg ondernemers die deze stap vergeten. Gebruik altijd tweestapsverificatie en zorg voor unieke wachtwoorden. Zo maak je het cybercriminelen veel moeilijker om toegang te krijgen tot jouw accounts. Verander je wachtwoord ook regelmatig; vaak herinnert de software die je gebruikt je hier ook aan.

Tip 4: Denk aan financiële beveiliging

Door te zorgen voor een duidelijk overzicht van je inkomsten, uitgaven, investeringen en financiële verplichtingen, ben je alerter op zaken die niet kloppen. Neem daarom regelmatig je bankafschriften door en let op of er geen ongeautoriseerde transacties plaatsvinden.

Tip 5: Informeer je personeel

Of je personeel nu op locatie werkt of thuis, zorg ervoor dat zij weten hoe ze moeten zorgen voor een veilige digitale werkplek. Dit kan bijvoorbeeld door vanuit een beschermde thuiswerkomgeving te werken. Zorg er ook voor dat zij weten wat ze moeten doen als ze bijvoorbeeld per ongeluk gevoelige data hebben gelekt of als ze een e-mail niet helemaal vertrouwen.

Wil je graag meer weten over veilig digitaal ondernemen? Onze OKB-adviseurs staan voor je klaar. Klik hier voor meer informatie over het klankbordtraject

Haags recherchebureau vroeg OKB hulp over een complex salesproces

Leestip! Haags recherchebureau vroeg OKB hulp over een complex salesproces