Ondernemersklankbord

‘We stonden op het punt de zaak te sluiten, maar door de juiste hulp schrijven we nu mooie zwarte cijfers’

financieel zwaar ondernemer

Vegane Glorie

Ooit begonnen als woordgrap, opent het veganistische restaurant Vegane Glorie begin 2020 de deuren. Om even later door corona weer dicht te moeten. Uitbaters Marie-Louise Velders en Rob Wakelkamp weten op creatieve wijze het hoofd boven water te houden, maar krijgen de boel financieel toch niet sluitend. Wanneer ze de handdoek in de ring willen werpen, vinden ze de juiste hulp. Marie-Louise: ,,En nu schrijven we mooie zwarte cijfers.’’

 

Ondernemen. Het klinkt heel mooi, en dat is het ook, maar je moet vooraf wel weten waar je aan begint. Er komt immers, zeker de eerste jaren, ontzettend veel op je af. In de podcastserie ‘De Ondernemers Gym’ vertelt Christiaan Hazelaar (KVK) over de uitdagingen waar starters veel mee te maken krijgen. Waardevolle informatie, ook achteraf, zo meent Marie-Louise Velders. Geholpen door Wim van den Burg, ondernemerscoach bij Ondernemersklankbord, weet ze haar noodlijdende zaak, veganistisch restaurant Vegane Glorie, terug in de zwarte cijfers te krijgen gaat ze nu vol goede moed de toekomst tegemoet. Haar verhaal over de achtbaanrit waar ze de voorbije jaren in zat.

,,Mijn compagnon Rob Wakelkamp en ik speelden al enige jaren met het idee om in Den Haag een veganistisch restaurant te openen. De naam hadden we al: Vegane Glorie, een woordgrap op vergane glorie. Het laatste zetje van dromen naar doen ontbrak evenwel lange tijd, totdat een bevriende strandtentondernemer ons op een nabijgelegen pand wees dat in de verhuur kwam. In 2019 startten we met de verbouwing en begin 2020 openden we de deuren en begon het echte werk. Wat volgde was een ongekend hectische periode, waarbij we het zonder hulp zeker niet hadden gered.”

 

veganistische restaurant Vegane Glorie

veganistische restaurant Vegane Glorie

Duik in het (te) diepe

Kort nadat Vegane Glorie de deuren opent, breekt corona uit. De tent moet op slot en de inkomsten drogen vrijwel direct op. Maar de huur en personeelskosten lopen wel door. Het noopt Marie-Louise en Rob tot creativiteit, waarbij ze met hun wekelijke Vegan Friday initiatief voor de buurt koken. Afhalen, betalen en thuis opeten. Net als voor veel andere restaurants blijkt het de redding om die eerste zware periode door te komen, maar ook naderhand lukt het maar niet om de begroting sluitend te krijgen.

,,Terugkijkend zijn we best naïef geweest toen we met Vegane Glorie begonnen. Ik dacht dat heel de wereld zat te wachten op een vegan restaurant, dus we zijn erin gesprongen zonder vooraf ons huiswerk te doen. Vooral op zakelijk vlak misten we inzicht. Dat was een vergissing. Na ruim drie jaar hard knokken, wilden we dit jaar dan ook eigenlijk de handdoek in de ring werpen en gingen we met een adviseur van Ondernemersklankbord in gesprek om te kijken hoe we de zaak zo netjes mogelijk konden opgeven.”

“Bij Vegane Glorie was de klandizie op orde, de tent zag er mooi uit en het eten was uitstekend. Alleen vloog er elke maand toch meer uit dan er binnenkwam”

Helpende hand

Zoals bij veel andere ondernemers ontdekken Marie-Louise en Rob al snel dat ondernemen niet alleen maar bestaat uit doen waar je goed in bent of wat je leuk vindt, maar dat er ook een harde zakelijke kant aan zit. De vrijheid en de ruimte om invulling aan je passie te geven is ongelofelijk mooi, maar aan het eind van de maand moeten de rekeningen wel betaald worden. Wim van den Burg, zelf 35 jaar actief geweest in de bloemenhandel, komt als adviseur van Ondernemersklankbord binnen bij Vegane Glorie om de gang naar stopzetting vorm te geven, maar ziet al snel mogelijkheden, zolang ze wat zaken op orde brengen. ,,Ondernemersklankbord is ontstaan door oud-ondernemers die hun kennis en kunde inzetten om startende ondernemers te ondersteunen. Dat doen we met zo’n 300 adviseurs, verspreid over het land. Bij Vegane Glorie zat het op veel vlakken best goed. De klandizie was op orde, de tent zag er mooi uit en het eten en de service waren uitstekend. Alleen vloog er elke maand meer uit dan er binnenkwam. Een echt ondernemersplan was er niet en inzicht in de kosten ontbrak ook. Toen ik binnenkwam zijn we samen gaan kijken waar die grootste lasten zaten en wat we eraan konden doen. In overleg met de verhuurder hebben we de huurconstructie kunnen aanpassen en ook de personeelskosten moesten omlaag. Door dat aan te pakken konden we in plaats van de tent opdoeken naar de toekomst toewerken.”

”Zonder de hulp van Wim en zijn collega’s bij Ondernemersklankbord was Vegane Glorie absoluut vergane glorie geweest”

 

Sparringpartner voor startende ondernemers

Veel startende ondernemers krijgen vergelijkbare hobbels op hun pad. Geen wonder dat bijna de helft van de starters binnen de eerste drie jaar alweer stopt met hun onderneming. Zonde, want meestal is dit dus helemaal niet nodig. Juist daarom is het fijn dat er organisaties als Ondernemersklankbord zijn waar zij hun vragen kwijt kunnen en een sparringpartner vinden om de grootste obstakels te overwinnen. In enkele maanden tijd weten Marie-Louise en Rob met hulp van Wim hun kosten onder controle te krijgen en inmiddels schrijft Vegane Glorie keurige zwarte cijfers.

,,Je hoeft als startende ondernemer niet alles zelf uit te vinden, zolang je maar weet dat je om hulp kunt vragen en bij wie je dan aan kunt kloppen. Wij hebben veel wijze lessen geleerd. Zoals Wim zegt, je huiswerk moet vooraf op orde zijn. Daar schortte het bij ons aan, maar met de nodige bijles ben ik nu druk aan het afstuderen in het ondernemerschap. Zonder de hulp van Ondernemersklankbord was Vegane Glorie inmiddels absoluut vergane glorie geweest. Maar door op het juiste moment met de juiste mensen in contact te komen kunnen we ons nu opmaken voor een hele mooie ondernemende toekomst.”

(bron De Ondernemer)

 

ondernemers podcast De ondernemers gym

Starten met je bedrijf is niet niks. Er zullen veel mensen tegen je zeggen ‘Wat knap dat je dat gaat doen!’ Het kan doodeng zijn maar tegelijkertijd het mooiste wat er is. Nu heb je die keuze gemaakt om te gaan beginnen, de eerste stap is gezet, je duikt in het diepe, en wat dan? Wat is de volgende stap? In de 8 delige podcastserie ‘De Ondernemers Gym’ gaat ondernemer Sara Monster namens Ondernemersklankbord in gesprek met expert Christaan Hazelaar van de KVK om verder over dit onderwerp te praten.

podcast voor ondernemers

 Luister jij podcastserie De Ondernemers Gym mee?!