Ondernemersklankbord

Zo bouw je een warme bedrijfscultuur

8 tips voor het vinden en houden van talent Een prettige werksfeer voor je werknemers?

8 tips voor het vinden en houden van talent

Een prettige werksfeer voor je werknemers? Het vormt de basis voor een bloeiend bedrijf. Medewerkers maken uiteindelijk de onderneming. Idealiter ontstaat er dus een sterke verbondenheid binnen het team. Met een gezamenlijke set van normen en waarden waarbinnen iedereen zich gewaardeerd en begrepen voelt en positieve energie overheerst. Klinkt als muziek in de oren hè? De adviseurs van OKB kunnen meedenken over de bedrijfscultuur van jouw onderneming. In dit artikel vind je ook tips voor het creëren van een warme bedrijfscultuur.

 

Wat is een bedrijfscultuur?

De bedrijfscultuur wordt gevorm door de doelen, de normen en waarden, omgangsvormen, tradities, de sfeer en het geheel van verbondenheid tussen medewerkers van een bedrijf. De medewerkers vormen het gezicht van het bedrijf en de mate waarin zij zich thuis voelen binnen de organisatie is bepalend voor het uiteindelijke succes. Wie zich ergens prettig voelt, is immers eerder geneigd om zich volledig in te zetten en de juiste motivatie te vinden. Een goede reden om te streven naar een warme cultuur binnen je bedrijf.

‘De gedeelde missie is een van de onderdelen van een goede, sterke en positieve bedrijfscultuur. Maar ook verbondenheid, waardering en simpelweg gezelligheid zijn van belang. ‘

Het belang van een warme bedrijfscultuur

De gedeelde missie is een van de onderdelen van een goede, sterke en positieve bedrijfscultuur. Maar ook verbondenheid, waardering en simpelweg gezelligheid zijn van belang. Een warme bedrijfscultuur, speelt een grote rol bij het aantrekken van talent. Het is namelijk een belangrijke factor in het al dan niet kiezen voor een baan. Naast salaris speelt de bedrijfscultuur een cruciale rol in de keuze voor een organisatie. Uit onderzoeken blijkt dat een warme, inspirerende cultuur binnen een bedrijf bovendien tot betere prestaties leidt.

8 tips voor het creëren van een optimale bedrijfscultuur

Een optimale bedrijfscultuur, die ook optimaal blijft, zorgt ervoor dat je geschikt talent aantrekt en houdt. Erg belangrijk dus voor een succesvol bedrijf. Wil je graag de cultuur binnen jouw onderneming onder de loep nemen? Een adviseur van OKB kan jou helpen om de bedrijfscultuur te verbeteren. Met de volgende 8 tips kun je zelf bouwen aan een warme bedrijfscultuur.

1. Praatjes maken

Geef je werknemers de kans om kletspraatjes te maken. Dat geeft ze de mogelijkheid om overeenkomsten te ontdekken in humor, interesses, normen & waarden bij collega’s. Iets dat heel sterk bijdraagt aan de zin om samen een bepaald doel na te streven. Niet elk gesprek hoeft dus functioneel en doelgericht te zijn!

2. Luister naar elkaar

Zorg ervoor dat werknemers elkaar echt kunnen leren kennen en luister naar elkaars wensen. Medewerkers zijn gelukkiger en voelen zich veel meer gewaardeerd wanneer ze de kans krijgen om hun wensen en ideeën uit te spreken. Zorg er dus voor dat je bekend is wat er speelt onder de werknemers.

3. Stuur een (anonieme) enquête rond

Stuur ook regelmatig een (anonieme) enquête uit. Soms willen werknemers dan meer vertellen en eerlijker zijn over hun wensen. Op die manier kun je heel veel feedback krijgen en leer je wat er speelt onder je werknemers. Hoe tevreden zijn ze? Wat kan er beter? Doe ook echt iets met de resultaten!

Laat werknemers bijleren

Laat werknemers bijleren

4. ·       Laat iedereen bijleren

Om werknemers gemotiveerd te houden is het slim om ze de kans te geven bij te leren. Zo kunnen ze hun vaardigheden bijspijkeren en zorgen dat ze zich binnen jouw onderneming verder kunnen ontwikkelen.

5. Missie & visie benadrukken

Zorg ervoor dat iedereen binnen jouw bedrijf op de hoogte is van de missie & visie. Dat is de start van elke bloeiende bedrijfscultuur. Enthousiasme en gedrevenheid ontstaat vaak door iedereen onderdeel te maken van de bedrijfsdoelstellingen. Het is ook aan te raden om de missie en visie van de verschillende teams zorgvuldig op te stellen en benadrukken.

‘Een optimale bedrijfscultuur, die ook optimaal blijft, zorgt ervoor dat je geschikt talent aantrekt en houdt. ‘

6. Zorg voor betrokkenheid

Vier leuke momenten, binnen het bedrijf, maar ook in het privéleven van je medewerkers. Besteed ook aandacht aan de minder mooie momenten van het leven. Stuur een kaart of bloemen bij een verlies of tegenslag.

7. Maak tijd voor ontspanning

Van kerstdiner of paasontbijt tot jubileum en nieuwjaarsfeestje; maak ruimte voor ontspanning. Dat is heel belangrijk voor de cultuur binnen het bedrijf. Ook kan het goed zijn om de werknemers ruimte te bieden voor bijvoorbeeld sport onder werktijd.

8. Een positieve benadering

Richt je op zaken die goed gaan. Heel vaak ligt de nadruk op de vlakken binnen een organisatie die minder goed gaan. Maar wanneer je de cultuur wilt veranderen, kan het juist goed zijn om de focus te leggen op plekken waar positieve energie overheerst. Hier zit de zin en de motivatie.

 

ondernemerstips van Robert Huijser

ondernemerstips van Robert Huijser

Leestip: lees ook de ondernemerstips van Robert Huijser