Ondernemersklankbord

ATA-carnet bij tijdelijke invoer in het buitenland

Een ATA-carnet is een internationaal douanedocument voor de tijdelijke invoer van goederen in landen buiten de EU. Lees hier meer.

Gaat u met goederen tijdelijk de Europese Unie (EU) uit? Bijvoorbeeld voor een tentoonstelling of voor een sportevenement. Met een ATA-carnet doet u eenvoudig aangifte van uitvoer in Nederland en aangifte voor tijdelijke invoer in het andere land. Dat scheelt u tijd en geld.

Handig bij tijdelijke invoer in het buitenland

U kunt een ATA-carnet gebruiken wanneer u tijdelijk goederen meeneemt naar een land buiten de EU. Het is een internationaal douanedocument waarmee u snel en eenvoudig aangifte doet bij de douane. U kunt het ATA-carnet gebruiken in veel landen buiten de EU.

Een ATA-carnet aanvragen

Vraag een ATA-carnet digitaal aan bij KVK. U kunt het gebruiken bij tijdelijke uitvoer van bijvoorbeeld:

  • monsters en reclamemateriaal
  • tentoonstellingsmateriaal
  • gereedschappen voor onderhoud, reparatie en service
  • foto-, video- en filmmateriaal
  • muziekinstrumenten
  • toneel- en theaterattributen
  • materiaal voor sportevenementen

Bekijk voor welke landen het ATA-carnet geldt en wat de voorwaarden zijn.

Hoe werkt een ATA-carnet?

U wilt bijvoorbeeld een beurs in Zwitserland bezoeken om daar uw machines tijdelijk onder de aandacht te brengen. Omdat u uw machines na het beursbezoek weer meeneemt uit Zwitserland, betaalt u geen invoerrechten en btw in Zwitserland. Met het ATA-carnet regelt u eenvoudig de tijdelijke invoer van uw machines.

Voordelen van een ATA-carnet

Met een ATA-carnet betaalt u geen btw, invoerrechten of borgsommen. Bovendien gaat aangifte doen eenvoudiger, omdat u één document gebruikt voor verschillende douanes.

Wat kost een ATA-carnet?

Voor een ATA-carnet betaalt u een vast tarief. Dit vindt u terug in het tarievenoverzicht van KVK. Ook betaalt u een premie. De hoogte daarvan hangt af van hoeveel uw goederen waard zijn.

Hoe lang is een ATA-carnet geldig?

Met een ATA-carnet kunt u een jaar bepaalde goederen onbeperkt in-, uit- en doorvoeren. In sommige landen is dat korter dan een jaar.

Een ATA-carnet is niet altijd mogelijk

U kunt niet altijd een ATA-carnet gebruiken. Bijvoorbeeld als een land niet aangesloten is bij de ATA-conventie. Dan doet u aangifte van tijdelijke invoer bij de douane in het buitenland. Bij de douane daar betaalt u een borg. Via het landenoverzicht op RVO.nl vindt u per land informatie over het regelen van tijdelijke invoer.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/